University of Oulu

Mukosiitti : kyselylomakkeet potilaan kokemuksista

Saved in:
Author: Reinilä, Kaisa1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Medicine, Department of Dentistry
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.8 MB)
Pages: 37
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202005262167
Language: Finnish
Published: Oulu : K. Reinilä, 2020
Publish Date: 2020-05-26
Thesis type: Other thesis
Tutor: Salo, Tuula
Reviewer: Salo, Tuula
Ylikontiola, Leena
Description:

Tiivistelmä

Mukosiitti tarkoittaa ruoansulatuskanavan limakalvoilla esiintyviä vaurioita, jotka syntyvät syöpähoitojen, sekä sädehoidon että kemoterapian, akuutteina haittavaikutuksina. Mukosiitti ilmenee suussa limakalvon eryteemana sekä haavaumina. Haavaumat tunkeutuvat submukoosaan asti. Tavallisesti suun mukosiitti on kivulias vaiva, ja se voi hankaloittaa potilaan arkisia toimintoja, kuten syömistä ja juomista sekä hyvän suuhygienian ylläpitoa. Kun mukosiitti suussa on vaikeimmillaan, saattavat suun avaaminen ja kliininen tilanteen arviointi olla potilaalle sietämättömiä. Tämän seurauksena ammattilaisen suorittama tilanteen tarkkailu ei ole mahdollista. Patient‐reported outcomes (PROs) -kyselyiden avulla voidaan saada lisää ymmärrystä oireiden aiheuttamasta kuormasta ja potilaan toimintakyvystä potilaan omasta näkökulmasta.

Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli perehtyä suun mukosiittiin liittyvään kirjallisuuteen ja suomentaa Patient‐Reported Oral Mucositis Symptoms (PROMS) -kysely, sekä tutkia suomennoksen toimivuutta ja ymmärrettävyyttä haastattelemalla kyselyn täyttäneitä mukosiittipotilaita. Lisäksi tarkoituksena oli selvittää hoitohenkilökunnan arvio kyseisen kyselylomakkeen käytettävyydestä ja hyödyllisyydestä potilaiden hoidon tukena. PROMS-kyselylomake suomennettiin auktorisoidun englanti-suomi-kääntäjän kanssa, ja kyselyä mukautettiin sopimaan suomalaiseen kulttuuriin. Kyselyn toimivuuden ja ymmärrettävyyden tutkimisesta luovuttiin poiketen alkuperäisestä suunnitelmasta.

see all

Subjects:
Copyright information: © Kaisa Reinilä, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.