University of Oulu

Raskauden vaikutus hampaiden siirtymiseen oikomishoidossa

Saved in:
Author: Romppainen, Ella1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Medicine, Department of Dentistry
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.2 MB)
Pages: 22
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202005282215
Language: Finnish
Published: Oulu : E. Romppainen, 2020
Publish Date: 2020-05-28
Thesis type: Other thesis
Tutor: Heikkinen, Tuomo
Reviewer: Lähdesmäki, Raija
Silvola, Anna-Sofia
Description:

Tiivistelmä

Syventävien opintojen tutkielman aiheena on raskauden vaikutus hampaiden siirtymiseen oikomishoidossa. Tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jossa lähteenä on käytetty tieteellisistä artikkeleista, kirjallisuuskatsauksista sekä kirjallisuudesta saatavaa ajankohtaista tietoa. Työn tavoitteena oli selvittää, miten raskaus vaikuttaa hampaiden siirtymiseen oikomishoidossa. Käsittelen työssäni myös yksittäisten hormonien vaikutuksia hampaiden liikkuvuuteen, sekä raskauden vaikutuksia suun terveyteen ja oikomishoidon toteuttamiseen.

Tutkimukset, jotka ovat selvittäneet raskauden vaikutuksia oikomishoidossa tapahtuvaan hampaiden siirtymiseen ovat saaneet keskenään ristiriitaisia tuloksia. Yksittäisten hormonien vaikutuksista tiedetään enemmän.

Oikomishoidossa pyritään korjaamaan esteettisiä ja toiminnallisia virheitä hampaistossa hampaiden siirtämisen, leukojen kasvun ja kehityksen ohjaamisen avulla. Hampaisiin kohdistettavan voiman vaikutukset näkyvät ensin pehmytkudoksen muutoksina, ja sen jälkeen alveolaarisen luun reaktioina. Hormonien pehmytkudosvaikutukset lisäävät hampaiden liikkuvuutta.

Kohonneiden estrogeenipitoisuuksien seurauksena verisuonten läpäisevyys lisääntyy ja sidekudoksen natrium- ja kloridipitoisuudet kohoavat, mikä lisää veden kertymistä kudokseen eli aiheuttaa ikenien turvotusta. Myös korkeat progesteronitasot turvottavat ikeniä vasodilataation ja verisuonten läpäisevyyden lisääntymisen kautta. Estrogeeni ja progesteroni vaikuttavat kovakudokseen edistämällä alveolaarisen luun muodostumista. Estrogeenilla on myös luun resorptiota estäviä vaikutuksia. Korkeat progesteroni- ja estrogeenipitoisuudet toimivat hampaiden siirtymistä hidastavina tekijöinä.

Relaksiinin pehmytkudosvaikutukset kohdistuvat periodontaaliligamentin kollageenisäikeisiin heikentäen niiden järjestäytyneisyyttä. Kovakudoksessa se lisää luun resorptiota ja tutkimusten mukaan nopeuttaa oikomishoidon alkuvaiheita, mutta pidemmällä aikavälillä ero tasoittuu.

see all

Subjects:
Copyright information: © Ella Romppainen, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.