University of Oulu

Parodontiitti ja raskauskomplikaatiot

Saved in:
Author: Vuorinen, Anu1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Medicine, Department of Dentistry
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.3 MB)
Pages: 23
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202006252666
Language: Finnish
Published: Oulu : A. Vuorinen, 2020
Publish Date: 2020-06-29
Thesis type: Other thesis
Tutor: Ylöstalo, Pekka
Reviewer: Ojala, Meeri
Ylöstalo, Pekka
Description:

Tiivistelmä

Parodontiitti on tulehduksellinen hampaan kiinnityskudosten sairaus. Se on maailmanlaajuisesti yleinen sairaus, joka alkaa yleensä aikuisiällä. Suomessa parodontiittiin viittaavia löydöksiä esiintyy 64 prosentilla 30-vuotiaista ja sitä vanhemmista. Parodontiitin ja yleissairauksien yhteyttä on tutkittu monen vuosikymmenen ajan. Parodontiitilla on todettu olevan yhteys sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetes mellitukseen, keuhkoahtaumatautiin ja raskauskomplikaatioihin.

Raskaus vaikuttaa parodontiumiin siten, että raskaana oleva nainen on herkempi saamaan ientulehduksen ja se voi olla vakavampi kuin normaalisti. Raskaus ei aiheuta parodontiittia, mutta se voi pahentaa sen oireita.

Parodontiitin ja raskauskomplikaatioiden yhteydestä on saatu moninaisia tutkimustuloksia osittain johtuen tutkimusmenetelmien epäyhdenmukaisuudesta ja tutkimuspopulaatioiden erilaisuudesta. Ihmisiä tutkittaessa ei ole voitu yksiselitteisesti todistaa parodontiitin ja raskauskomplikaatioiden yhteyttä. Eläinkokeilla on saatu todistettua mahdollinen biologinen malli, jolla parodontopatogeenit voivat päästä kohtuun ja aiheuttaa raskauskomplikaatioita. Eläimiin injektoidut mikrobiannokset ovat kuitenkin olleet eri suuruusluokkaa kuin mitä suusta normaalisti pääsisi verenkierron tai muiden infektioreittien kautta kohtuun.

Eläinkokeilla on mallinnettu parodontiitin ja raskauskomplikaatioiden välistä biologista yhteyttä. Bakteerit voivat päästä sikiön ja istukan muodostamaan yksikköön suoraa reittiä leviämällä veriteitse suusta tai virtsa- ja sukupuolielinten kautta. Epäsuorassa reitissä paikallisesti tuotetut inflammatoriset välittäjäaineet vaikuttavat sikiön ja istukan muodostamaan yksikköön. Lisäksi inflammatoriset välittäjäaineet pääsevät äidin maksaan, jossa ne kiihdyttävät sytokiinien ja akuutin vaiheen proteiinien tuotantoa, mikä puolestaan vaikuttaa sikiön ja istukan muodostamaan yksikköön ja pahentaa kohdunsisäistä tulehdusta.

Parodontologisella hoidolla raskausaikana ei ole havaittu yhteyttä raskauskomplikaatioihin. Tutkimuksissa onkin esitetty, että parodontologinen hoito pitäisi tehdä jo raskautta suunniteltaessa, jotta siitä olisi hyötyä raskauskomplikaatioiden ehkäisyssä.

see all

Subjects:
Copyright information: © Anu Vuorinen, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.