University of Oulu

Metformiini ja sen vaikutukset

Saved in:
Author: Berki, Bence1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Biochemistry and Molecular Medicine, Biochemistry
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.9 MB)
Pages: 28
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202007142741
Language: Finnish
Published: Oulu : B. Berki, 2020
Publish Date: 2020-07-15
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Tyypin 2 diabetes on elimistön glukoosimetaboliaan liittyvä sairaus, joka on alati kasvussa länsimaissa. Sairauksen syynä on haiman heikentynyt insuliini tuotanto ja elimistön solujen kehittämä insuliiniresistenssi, joka estää insuliinin toimintaa ja glukoosin imeytymistä soluihin. Sairauden ensisijaisena hoitona käytetään biguanideihin kuuluvaa metformiinia, joka on nykyään maailman käytetyin insuliinista riippumaton diabeteslääke.

Vaikka metformiini on ollut jo yli 60-vuotta käytössä, sen tarkasta vaikutuksesta glukoosimetaboliassa on kiistelty kauan. Syynä tähän on lääkkeen moninainen vaikutuspotentiaali ja vaikutus solun reaktioreitteihin, jotka ovat osana myös monissa muissa metabolisissa tapahtumissa. Tämä tutkielma keskittyy metformiinin historiaan sekä vaikutuksiin tyypin 2 diabeteksessa. Metformiini vuorovaikuttaa mm. AMPK:n, NADH-hydrogenaasin, G6PT:n, mGPDH:n, GCN5:n, SIRT1:n sekä glukagonin kanssa, vaikuttaen etenkin hepatosyyttien glukoosiaineenvaihduntaan.

see all

Subjects:
Copyright information: © Bence Berki, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.