University of Oulu

Hallin tekniikan käyttö karioituneiden maitohampaiden restauraatiossa

Saved in:
Author: Vuorela, Erika1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Medicine, Department of Dentistry
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.5 MB)
Pages: 22
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202009042904
Language: Finnish
Published: Oulu : E. Vuorela, 2020
Publish Date: 2020-09-09
Thesis type: Other thesis
Tutor: Laitala, Marja-Liisa
Reviewer: Laitala, Marja-Liisa
Tanner, Tarja
Description:

Tiivistelmä

Tutkielman tarkoituksena oli koota kirjallisuuskatsaus, jossa käsitellään Hallin tekniikan käyttöä karioituneiden maitohampaiden restauraatiossa. Aineistona käytettiin kansainvälisiä tutkimuksia, jotka käsittelivät Hallin tekniikan käytön indikaatioita, kontraindikaatioita, hyötyjä, haittoja sekä kliinistä tehokkuutta perinteisiin restauraatioihin verrattuna. Tutkimustiedon keräämiseen käytettiin Pubmedia. Lisäksi tutkielmassa käsitellään lyhyesti kariesleesion syntymekanismia ja muita maitohampaiden restauraatiomenetelmiä.

Pysyvien hampaiden ja maitohampaiden karies on maailmanlaajuisesti merkittävä ongelma. Maitohammaskaries oli vuonna 2010 maailmanlaajuisesti 10. yleisin sairaus. Kariesleesion kehittyminen on seurausta happoa tuottavien bakteerien, bakteerien substraattien sekä hampaan pinnan ja syljen monimutkaisesta vuorovaikutuksesta. Restoratiivisella hoidolla karieksen vaurioittamat alueet ja kavitaatiot saadaan poistettua sekä hampaan demineralisaation eteneminen pysäytettyä. Invasiivisen hoidon materiaalivaihtoehtoja ovat amalgaami, lasi-ionomeeri, muovi, kompomeeri sekä perinteiset ja Hallin tekniikalla asetetut teräskruunut.

Hallin tekniikka on skotlantilaisen hammaslääkärin Norna Hallin mukaan nimetty karioituneiden maitomolaarien restauraatiomenetelmä. Työuransa aikana Hall havaitsi, että teräskruunun asettaminen kariotuneen maitohampaan päälle johtaa vastaaviin lopputuloksiin kuin aiemmin käytetyt teräskruunutekniikat. Hallin tekniikka ei vaadi paikallispuudutteen käyttöä eikä hampaan preparointia. Tekniikan käyttö soveltuu hyvin nuorille ja pelkääville lapsipotilaille.

see all

Subjects:
Copyright information: © Erika Vuorela, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.