University of Oulu

Puukerrostalo Oulun Linnanmaalle

Saved in:
Author: Rojola, Silja1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 22.6 MB)
Pages: 11
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202009162927
Language: Finnish
Published: Oulu : S. Rojola, 2020
Publish Date: 2020-09-16
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Suunnittelin kandidaatintyökseni opiskelija-asuinkerrostalon Oulun Linnanmaalle. Kandidaatintyötä on työstetty kolmella eri kurssilla, Asemakaavasuunnittelun, Asuntosuunnittelun, ja Kerrostalosuunnittelun kurssilla. Nämä kolme kurssia muodostavat yhteisprojektin, ja näistä kursseista olen valinnut Kerrostalosuunnittelun kurssin harjoitustyön kandidaatintyökseni, ja jota painotan tässä esityksessä.

Linnanmaan alueen suunnittelu alkoi syksyllä asemakaavasuunnittelun kurssin merkeissä. Kurssilla suunniteltiin uusi asemakaava nykyisen Alakyläntien tilalle mahdollisesti tulevan Linnanmaan Bulevardin varrelle lähelle Oulun yliopistoa. Suunnittelun lähtökohdaksi otin sen, että rakentaminen keskitetään tiiviisti alueen ydinkohtiin, jolloin väliin jää tilaa luonnolle. Suunnittelin Bulevardin varteen tiiviitä, hyvin umpinaisia kortteleita, jotka luovat bulevardin ympärille kaupunkimaista tunnelmaa. Julkista liikennettä ja jalankulku-, tai pyöräilymahdollisuuksia on korostettu alueella siirtämällä autopaikoitus piiloon maan alle. Jokaisesta korttelista onkin välitön kevyen liikenteen yhteys viheralueille.

Alueen suunnittelu jatkui ja tarkentui Asuntosuunnittelun kurssilla. Asuntosuunnittelun vaiheessa suunnittelin Virkakadun tontille opiskelijaasumiseen tarkoitetun kerrostalokorttelin. Kerrostalo jatkaa viereisen Puu-Linnanmaan alueen rakeisuutta suuremmalla, kerrostalorakentamiseen sopivalla skaalalla. Myös rauhalliset puujulkisivut jatkavat Puu-Linnanmaan teemaa. Tummaa julkisivulaudoitusta tehostaa käsittelemätön puupinta, jota löytyy julkisivun yksityiskohdista, kuten ikkunan peitelistoista ja parvekkeita kannattelevista pylväistä. Rakennukset rajaavat korttelia ja muodostavat sille suojaisan sisäpihan, jossa monenlaiset aktiviteetit, kuten grillikatos ja pihakuntoilulaittet, lisäävät pihan käytettävyyttä ja luovat yhteisöllisyyttä. Piha avautuu kulkureittien mukaan.

Asunnoista suurin osa on pieniä yksiöitä, myös suurempia kaksioita ja jokunen kimppa-asumiseen sopiva kolmiokin löytyy. Jokaisessa asunnossa on reilunkokoinen, lasitettu parveke, joka tarjoaa lisäneliöitä asumisen monenlaisiin tarpeisiin. Asuntojen ollessa pieniä, lisää opiskelu- ja oleskelutilaa löytyy L-muotoisen talon kulmassa sijaitsevista suurista yhteistiloista. Yhteistiloissa on kerhohuone, opiskelutila, yhteiskeittiö, kotiteatteri ja saunatilat, joista pääsee pienelle kattoterassille. Osassa ylimmän kerroksen asunnoista on kattomuodon takia hyvin korkea huonekorkeus, ja näihin asuntoihin on lisätty pieni nukkumaparvi.

Kerrostalosuunnittelun kurssin vaiheessa rakennuksen rakenteellinen toimivuus tarkentui. Asuntosuunnittelun tehtävänannon mukaan rakennus oli tarkoitus suunnitella puurakenteisena, ja päädyinkin käyttämään kantavana rakenteena liimatonta massiivipuista WLT-rakennetta. WLT-rakennetta on käytetty sekä kantavissa seinissä, väliseinissä, että välipohjissa ja parvekkeiden kantavissa pylväissä. Betonia on käytetty alapohjissa ja märkätilojen välipohjissa, ja ei-kantavat ulkoseinät ovat rankarakenteisia. Asuntojen pohjapiirros tarkentui ja parantui työkuvatasolle mentäessä, ja erilaiset detaljit tekivät rakennuksesta mielenkiintoisemman.

see all

Subjects:
Copyright information: © Silja Rojola, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.