University of Oulu

Puukerrostalo Oulun Linnanmaalle

Saved in:
Author: Ahtiainen, Aleksi1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 15.7 MB)
Pages: 13
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202009222960
Language: Finnish
Published: Oulu : A. Ahtiainen, 2020
Publish Date: 2020-09-22
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Kandidaatintyökseni suunnittelin puukerrostalon Oulun Linnamaalle. Työ on yhteisprojekti, jossa yhdistyy kolme kurssityötä: asemakaavasuunnittelu, asuntosuunnittelu ja kerrostalosuunnittelu. Valitsin kandidaatintyökseni näistä asuntosuunnittelun.

Asemakaavasuunnittelun kurssilla tavoitteena oli suunnitella Oulun Linnanmaan alueelle tehokkaamman joukkoliikenteen mahdollistava bulevardi ja sen ympäristö asuinalueineen. Lähtökohtani oli tehdä bulevardista mahdollisimman tehokas ja turvallinen. Siksi uudistin täysin Alakyläntien ja Linnanmaantien risteysalueen siirtämällä Alakyläntien eli uuden Linnanmaanbulevardin kulkemaan suoraan Yliopistokadulle. Risteysalueen suunnittelin kaksitasoiseksi, jolloin bulevardin liikenne voi kulkea sujuvasti ja risteysalueesta tulee mahdollisimman turvallinen ilman liikennevalojen tarvetta. Bulevardin välittömään ympäristöön sijoitin suurempia asutus- ja liikekeskuksia. Kauempana bulevardista asutuksen mittakaava muuttuu pienemmäksi.

Asuntosuunnittelun kurssilla keskityimme suunnittelemaan opiskelijoille suunnatun kerrostalon Virkailijakylän ja Puulinnanmaan väliselle tontille. Suunnitelmassani on kolme identtistä viisikerroksista puukerrostaloa, jotka hyödyntävät parkkialueenaan jo paikalla sijaitsevaa parkkipaikkaa, jota uudistin hieman viihtyisämmäksi. Kerrostalot avautuvat länteen ja lounaaseen, sekä sulkeutuvat parkkipaikan suuntaan. Näin piha-alue saa mahdollisimman paljon auringonvaloa ja talot piilottavat parkkialueen näkyvistä pihan suunnalta. Piha on jaettu eri osioihin korotetuilla istutuksilla, jotta eri toiminnot saisi erotettua toisistaan jäsennellysti ja pihasta tulisi mahdollisimman viihtyisä. Grillikatos ja pöytäryhmät mahdollistavat suurempienkin ryhmien ajanvieton pihalla. Lapsiperheet on myös huomioitu pihan suunnittelussa. Polkupyörille on runsaasti tilaa talojen pyörävarastoissa ja pyöräkatoksissa.

Rakennuksen ensimmäinen kerros on kokonaan yhteis- ja huoltotiloja, kuten pesu- ja varastotiloja. Asunnot koostuvat pääasiassa yksiöistä, mutta myös muutamasta kaksiosta ja yhdestä kolmiosta. Yksiöissä pyrin ottamaan opiskelijoiden tarpeet huomioon ja jaoin kaikki yksiöt kahteen pienempään tilaan, joista toinen toimisi opiskelutilana. Kaikissa asunnoissa on myös sisäänvedetty parveke tuomassa asuntoihin pientä luksusta ja valoisuutta. Ne toimivat myös tilanjakajina mahdollistaen tavoitteeni opiskelutilan toteutuksesta. Ylimmässä kerroksessa sijaitsevat runsaat yhteistilat, mukaan lukien sauna, kerhotila ja kuntosali. Kerhotilan ja saunan yhteydessä on myös laaja terassiparveke.

Kerrostalo on puurakenteinen ja koostuu pääasiassa CLT- eli ristiinliimatusta puurakenteesta. Julkisivuverhous on tummanharmaaksi maalattua pystylaudoitusta ja ikkunoiden karmeissa on käytetty tehostevärinä oranssia. Halusin rakennuksen linjojen pysyvän suorina ja yksinkertaisina, minkä takia sisäänkäynti ja kaikki parvekkeet ovat sisäänvedettyjä. Julkisivun yhtenäinen ulkonäkö säilyy parvekkeiden kohdallakin, koska sama julkisivun verhous jatkuu parvekkeiden kaiteisiin.

Rakennusopin kurssilla painopiste oli kerrostalon rakenteiden ratkaisussa. Suurin haaste oli sisäänvedettyjen parvekkeiden toteutus asuntojen lämmöneristyksen ja parvekkeiden vedenpoiston kannalta. Parvekkeista tein tarkemmat detaljikuvat, joissa nämä ratkaisut näkyvät. Parvekkeiden ja asuntojen välissä on myös suuret lasiset liukuovet ja lattiaan ulottuvat ikkunat ja näiden liittymät on myös tutkittu parvekekuvissa. Suunnittelin myös sisäänkäyntikatoksen ja räystäiden ratkaisut huolellisesti ja toteutin myös niistä tarkemmat detaljikuvat.

see all

Subjects:
Copyright information: © Aleksi Ahtiainen, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.