University of Oulu

Aktivaattorin käyttö oikomishoidossa

Saved in:
Author: Matikainen, Kerttu1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Medicine, Department of Dentistry
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.6 MB)
Pages: 24
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202011053095
Language: Finnish
Published: Oulu : K. Matikainen, 2020
Publish Date: 2020-11-05
Thesis type: Other thesis
Tutor: Pirttiniemi, Pertti
Reviewer: Pirttiniemi, Pertti
Heikkinen, Tuomo
Description:

Tiivistelmä

Tämä kirjallisuuskatsaus käsittelee aktivaattorin käyttöä oikomishoidossa. Aktivaattori on yksi ortodontiassa käytettävistä funktionaalisista kojeista, ja sitä käytetään distaali- ja syväpurentojen hoidossa. Muita tässä kirjallisuuskatsauksessa mainittavia funktionaalisia kojeita ovat Fränkelin koje, Van Beekin aktivaattori, Twin-Block sekä Herbstin koje. Aktivaattorin toimintaperiaatteena on ohjata retrognaattisen mandibulan kasvua eteenpäin niin sanotun konstruktiopurennan avulla. Konstruktiopurennassa alaleuka on tuotuna eteenpäin, jolloin lihakset ja pehmytkudokset venyttyvät, ja paine välittyy hammaskaarille ja skeletaalisiin rakenteisiin. Konstruktiopurenta saa aikaan kondyylien kasvun stimuloitumisen. Mandibulan eteenpäin suuntautuvan kasvun stimuloinnin lisäksi aktivaattorilla on myös maksillan kasvua rajoittava vaikutus. On epäselvää, mikä osuus funktionaalisten kojeiden vaikutuksesta on dentoalveolaarista ja mikä skeletaalista, ja funktionaalisten kojeiden vaikutusmekanismi onkin yksi kiistellyimmistä asioista ortodontiassa.

Aktivaattorihoito, kuten myös hoito muilla funktionaalisilla kojeilla, tulee ajoittaa potilaan nopean kasvun aikaan, puberteettispurttiin, jolloin myös mandibulan kasvunopeus kiihtyy. Aktivaattorihoito on siis tehokkainta, kun se ajoittuu toiseen vaihduntavaiheeseen. Hoidon ajoituksessa tyttöjen ja poikien kasvuspurtin ajankohdan ero tulee ottaa huomioon.

Distaalipurentaa tulee hoitojakson aikana hieman ylikorjata, jotta estettäisiin AII-purennan palautuminen. Aktiivisen hoitojakson päätteeksi hoitotulosten ylläpitoon tarvitaan retentiovaihe. Aktivaattorihoidon retentiona käytetään tyypillisesti aktivaattoria, jonka käyttöä harvennetaan.

see all

Subjects:
Copyright information: © Kerttu Matikainen, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.