University of Oulu

Neurologiset jänniteriippuvat natriumkanavataudit

Saved in:
Author: Miettinen, Heli1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Science, Physics
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.2 MB)
Pages: 15
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202012053237
Language: Finnish
Published: Oulu : H. Miettinen, 2020
Publish Date: 2020-12-07
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Jänniteriippuvat natriumkanavat ovat hermostossa merkittävässä roolissa aktiopotentiaalin tuottamisessa ja etenevän aktiopotentiaalin ylläpidossa. Ne muodostavat solukalvon signalointiproteiinien suurimman ryhmän. Jänniteriippuvat natriumkanavat jaotellaan niiden rakenteen mukaan yhdeksään alatyyppiin. Kullakin näistä on oma roolinsa ja paikkansa elimistössä ja ne eroavat toisistaan myös toiminnaltaan. Muutokset ionikanavien toiminnassa voivat aiheuttaa vakavia oireyhtymiä. Neurologisia natriumin jänniteriippuviin kanaviin liittyviä tauteja ovat ainakin jotkin epilepsiat, kipuoireyhtymät ja migreenit.

Tässä tutkielmassa perehdytään hermostossa esiintyviin jänniteriippuviin natriumkanaviin sekä niihin liitettyihin sairauksiin. Kanavia tarkastellaan niiden rakenteen ja toiminnan kautta. Sen jälkeen käydään läpi tunnettuja neurologisia natriumkanavatauteja ja niiden toimintamekanismeja.

see all

Subjects:
Copyright information: © Heli Miettinen, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.