University of Oulu

Lääkejäämät jätevedessä

Saved in:
Author: Ojanen, Emma1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Science, Biology
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.5 MB)
Pages: 27
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202012103257
Language: Finnish
Published: Oulu : E. Ojanen, 2020
Publish Date: 2020-12-10
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Lääkkeiden käyttö lisääntyy jatkuvasti, mikä lisää myös lääkepäästöjä ympäristöön. Lääkeaineita joutuu viemäriin, kun ne poistuvat käytön jälkeen ihmisten ja eläinten elimistöstä, tai jos lääkkeitä hävitetään virheellisesti viemäriin. Jäteveteen tulee lääkepäästöjä myös teollisuudesta. Lääkeaineet kuormittavat jätevedenpuhdistamoita, eikä niitä saada nykyisin käytössä olevilla puhdistusprosesseilla kokonaan puhdistettua jätevedestä, joten osa päätyy vesistöön. Lääkeaineiden parempaan poistamiseen jätevedestä on kehitetty uusia menetelmiä, mutta kustannukset jarruttavat niiden käyttöönottoa.

Lääkeaineet ovat haitallisia ympäristölle. Sukupuolihormonit häiritsevät kalojen lisääntymistoimintaa, mielialalääkkeet vaikuttavat niiden käyttäytymiseen, antibiootit tappavat luonnon mikrobeja ja aiheuttavat antibioottiresistenssiä, ja tulehduskipulääkkeet voivat olla vesieliöille tappavan myrkyllisiä. Lääkeaineet vaikuttavat vesiekosysteemissä kokonaisiin ravintoverkkoihin, ja uhkaavat näin ekosysteemin tasapainoa.

Jäteveden puhdistusprosesseja tulisi kehittää paremmin lääkeaineiden puhdistamiseen soveltuviksi. Lääkeaineiden poistamiselle jätevedestä ei tällä hetkellä ole jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvissa erikseen velvoitetta. EU-lainsäädäntöön ollaan kuitenkin lisäämässä raja-arvot tiettyjen lääkeaineiden puhdistumille. Lääkejäämien määrää jätevedessä voitaisiin vähentää myös edistämällä lääkkeiden rationaalista käyttöä, karsimalla turhia ja päällekkäisiä lääkityksiä sekä valistamalla ihmisiä lääkkeiden oikeaoppisesta hävittämisestä.

see all

Subjects:
Copyright information: © Emma Ojanen, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.