University of Oulu

Hampaiston ahtaus lapsilla ja nuorilla

Saved in:
Author: Salmela, Konsta1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Medicine, Department of Dentistry
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.6 MB)
Pages: 22
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202012163346
Language: Finnish
Published: Oulu : K. Salmela, 2020
Publish Date: 2020-12-16
Thesis type: Other thesis
Tutor: Pirttiniemi, Pertti
Reviewer: Pirttiniemi, Pertti
Harila, Virpi
Description:

Tiivistelmä

Tämä kirjallisuuskatsaus käsittelee hampaiston ahtautta lapsilla ja nuorilla. Lähteinä käytettiin oikomishoidon alan artikkeleita ja oppikirjoja. Hampaiston ahtaus on yleisin purennan poikkeama ja se voi esiintyä ensisijaisena ongelmana tai osana jotain merkittävämpää purentavikaa. Tässä tutkielmassa käydään hampaiston ahtautta läpi sen etiologian, epidemiologian, ilmenemisen, diagnostiikan ja hoitomuotojen kautta. Hampaiston ahtaus ilmenee erityisesti lapsuus- ja nuoruusaikana hampaiston vaihduntavaiheiden yhteydessä, joten tutkielmassa keskityttiin näihin ikäluokkiin.

Lähdekirjallisuuteen tutustuessa kävi ilmi, että hampaiston ahtaus johtuu perimän ja ympäristötekijöiden vaikutuksesta. Hampaiston ahtautta esiintyy enemmän eurooppalaisilla ja aasialaisilla, kuin afrikkalaista alkuperää olevilla. Se on naispuolisilla yleisempää. Hampaiston ahtauden diagnostiikan apuvälineet ovat tärkeitä, ja ne perustuvat mitattuihin arvioihin. Hoitokeino määräytyy ahtauden voimakkuuden mukaan. Lievään ahtauteen voidaan jopa tyytyä ja jättää hoitamatta.

see all

Subjects:
Copyright information: © Konsta Salmela, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.