5-hydroksimetyylifurfuraalin valmistaminen ionisissa nesteissä |
|
Author: | Jussila, Noora1 |
Organizations: |
1University of Oulu, Faculty of Technology, Chemistry |
Format: | ebook |
Version: | published version |
Access: | open |
Online Access: | PDF Full Text (PDF, 0.7 MB) |
Pages: | 26 |
Persistent link: | http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202012233498 |
Language: | Finnish |
Published: |
Oulu : N. Jussila,
2020
|
Publish Date: | 2021-01-07 |
Thesis type: | Bachelor's thesis |
Description: |
Tiivistelmä Biomassa on yksi runsaimmin luonnossa esiintyvistä raaka-aineista ja sen sisältämiä hiilihydraatteja, kuten fruktoosia ja glukoosia, on käytetty 5-hydroksimetyylifurfuraalin (HMF) valmistukseen. HMF toimii reaktiivisen rakenteensa ansiosta hyvänä lähtöaineena muiden kemikaalien valmistuksessa ja sen johdannaisia pidetään korkean lisäarvon tuotteina, joille löytyy käytännön sovelluksia biopolttoaineista sekä materiaali- ja lääketeollisuudesta. Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella, millaisia ionisia nesteitä ja reaktio-olosuhteita käyttämällä voidaan saavuttaa parhaat HMF:n saannot. Lisäksi tarkastellaan valitun lähtöaineen sekä mikro- ja ultraääniaktivoinnin vaikutusta HMF:n saantoon. Ionisia nesteitä on käytetty HMF:n valmistuksessa liuottimina ja katalyytteinä. Ionista nestettä on yksistään käytetty katalysoivana liuottimena HMF:n synteesissä, minkä lisäksi sen kanssa on käytetty Brønsted- ja Lewis-happokatalyyttejä. Ionista nestettä on käytetty katalyyttinä HMF:n synteesissä, jossa ionisen nesteen sijaan on käytetty muuta liuotinta. Lisäksi HMF:n valmistusta ionisissa nesteissä on pyritty parantamaan mikroaalto- ja ultraääniaktivoinnin avulla. HMF:a on saatu valmistettua pelkästään ionisissa nesteissä, kun lähtöaineena on käytetty fruktoosia. Jos lähtöaineena on ollut glukoosi tai selluloosa, on ionisen nesteen lisäksi tarvittu Lewis-happokatalyytti, jotta HMF:n synteesi on voinut tapahtua. Mikroaalto- ja ultraääniaktivoinnin käytöllä on saatu parannettua HMF:n saantoa sekä lyhennettyä reaktioaikaa. see all
|
Subjects: | |
Copyright information: |
© Noora Jussila, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited. |