University of Oulu

”En minä tee mitään. Maailmansuunnitelma tekee minun kauttani.” : Silja Frangénin Siniliina-satutrilogian kristillisyys

Saved in:
Author: Säisä, Nina1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Humanities, Literature
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.7 MB)
Pages: 75
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202101091010
Language: Finnish
Published: Oulu : N. Säisä, 2021
Publish Date: 2021-01-11
Thesis type: Master's thesis
Tutor: Työlahti, Nina
Reviewer: Työlahti, Nina
Ojajärvi, Jussi
Description:

Tiivistelmä

Tutkielmassani käsittelen kristillisyyden esiintymistä Silja Frangénin Siniliina-satu trilogiassa. Siniliina-trilogia on 1996–2002 ilmestynyt lasten- ja nuorten satu- sekä fantasiakirjasarja. Tarkastelen Siniliina-trilogian kristillisyyttä. Pureudun trilogian kristillisiin piirteisiin ja niiden merkityksiin. Pohdin kristillisyyttä myös suhteessa trilogiassa vaikuttaviin genreihin. Hahmotan, voiko Siniliina-trilogiaa lukea mahdollisesti kristillisenä allegoriana.

Teoriani keskittyy pitkälti fantasiakirjallisuuden ympärille. Käytän apunani kirjallisuudentutkimusta, keskittyen genrejä ja uskonnollista tekstiä yhdessä käsitteleviin teoksiin esimerkiksi Esko Miettisen Fantasiakirjallisuuden ja uskonnollisen tekstin vertailuun keskittynyttä teosta, Velhon uskontunnistus (2008), Jyrki Korpuan teosta Alussa oli sana (2016) ja Maria Nikolajevan utooppista lastenkirjallisuutta käsitellyttä teosta, From Mythic to Linear, time in Childrens Litterature (2000). Esittelen päälähteeni juonikuvioita ja pääpiirteitä käsittelessäni siinä vaikuttavien genrejen tyypillisiä piirteitä. Vertaan päälähdettäni myös sekä C.S Lewisin Narnian tarinat-kirjasarjaan (1959–1979) että Zacharias Topeliuksen tuotantoon, tarkastellen näiden sekä selkeästi kristillisten että oman genrensä sisäisten klassikoiden avulla, myös kristillisyyden ilmentymistä Siniliina-trilogiassa.

Tutkimuksessani löysin päälähteestäni runsaasti kristillisiä piirteitä, joilla oli lisäksi tarinan kannalta suurta merkitystä. Siniliina-trilogia on kasvutarina ja tutkielman aikana kävi ilmeiseksi, että uskonto mahdollistaa päähenkilön kasvun kansansa johtajaksi. Tässä kasvussa häntä auttavat niin Maailman Suunnitelma, jonka osoitan symboloivan Jumalaa kun enkelitkin jotka ovat tarinassa Maailman Suunnitelman palvelijoita. Myös päähenkilö työskentelee Maailman Suunnitelmalle, vaikkei aluksi tiedosta tätä Jumalaksi. Koko tarina keskittyy yhden päähenkilön ympärille ja koska tämä päähenkilö ei voisi tarinassa saavuttaa lopullista asemaansa ilman uskontoa, on selkeää että Siniliina-trilogian voi nähdä ensisijaisesti kristillisenä allegoriana, joka kuvaa henkilön kasvua ja matkaa, joka johtaa uskoon tulemiseen ja Jumalan kohtaamiseen.

see all

Subjects:
Copyright information: © Nina Säisä, 2021. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.