University of Oulu

Atooppisen ekseeman periytyminen ja siihen vaikuttavat tekijät

Saved in:
Author: Kärki, Henna1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Science, Biology
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.5 MB)
Pages: 20
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202101271086
Language: Finnish
Published: Oulu : H. Kärki, 2021
Publish Date: 2021-01-27
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Atooppinen ekseema on krooninen ja tulehduksellinen ihosairaus, josta kärsii maailmanlaajuisesti n. 20–30 % lapsista ja 2 % aikuisista. Se on näin ollen yksi yleisimmistä ihosairauksista.

Atooppisen ekseeman aiheuttavat geneettiset ja ympäristölliset tekijät. Se on hyvin perinnöllinen ja siihen vaikuttavia geenejä voi olla jopa yli sata. Sen periytyminen ei kuitenkaan ole kovin yksinkertainen. Tarkkoja periytymismekanismeja ei tunneta vielä, mutta on huomattu useiden geenien yhteisvaikutuksen vaikuttavan siihen, saako lapsi atooppisen ekseeman. Filaggriini on yksi eniten tutkittu geneettinen tekijä, joka liittyy atooppiseen ekseemaan. Siinä on huomattu useampi mutaatio, jotka vaikuttavat atooppisen ekseeman kehittymiseen. Niiden on todettu periytyvän usein osittain dominanttina.

Kuitenkaan geneettiset tekijät eivät ole ainoita, jotka vaikuttavat atooppisen ekseeman periytymiseen, sillä sen puhkeamiseen voidaan tarvita ulkoisia tekijöitä. Näitä ovat mm. ympäristötekijät ja mikrobit. Miten ympäristö vaikuttaa taudin ilmenemiseen ja puhkeamiseen on aina hyvin vaikea todeta. Atooppiseen ekseemaan vaikuttavia ympäristötekijöitä on todettu tai epäilty olevan mm. saippuan käyttö, antibiootit ja pöly.

Mikrobiomin on myös todettu vaikuttavan atooppisen ekseeman kehittymiseen. Epidermin mikrobiomilla on suoria vaikutuksia sen ärsyyntymisessä ja tulehtumisessa. Atooppisen ekseeman iholla on usein Staphylococcus aureus -infektio, joka pahentaa tautia. Suoliston mikrobiomin on todettu vaikuttavan myös atooppiseen ekseemaan, sen puhkeamiseen ja periytymiseen. Lapsen ollessa kohdussa sen suolisto kolonisoituu istukan kautta, eli lapsi perii ainakin osaltaan äidin suoliston mikrobiomin.

Atooppisen ekseeman estämistä on tutkittu ja arvellaan, että sitä voidaan estää vaikuttamalla ympäristöön sekä mikrobiomiin. Yleisesti atooppinen ekseema on potilaalle paljon kuormittavampi kuin mitä yleensä luullaan, fyysisesti ja henkisesti. Tämän takia sen tutkiminen ja siitä opettaminen olisi tärkeää.

see all

Subjects:
Copyright information: © Henna Kärki, 2021. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.