University of Oulu

You Say Goodbye And I Say Hello : analysing and comparing the lyrics of John Lennon and Paul McCartney

Saved in:
Author: Kaaresto, Henna1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Humanities, English Philology
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.8 MB)
Pages: 50
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202101291102
Language: English
Published: Oulu : H. Kaaresto, 2021
Publish Date: 2021-01-29
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Abstract

This thesis will examine the songwriting of John Lennon and Paul McCartney of The Beatles, focusing mainly on the time period of 1964–1970. I will analyse themes, tone, word choices, metaphors and, when relevant, real-life connections of selected lyrics from Lennon and McCartney’s catalogue from said time period to identify the key differences and similarities between the two songwriters, and the possible reasons for those differences and similarities. The thesis will challenge the common claim that Lennon was usually the more cynical and creative party of the songwriting partnership, while McCartney was usually the more optimistic and less creative one.

Tiivistelmä

Tämän tutkielman tarkoitus on tutkia The Beatlesista tuttujen John Lennonin ja Paul McCartneyn kirjoittamia lauluja keskittyen pääasiassa aikaväliin 1964–1970. Aion analysoida yleisiä teemoja, sävyjä, sanavalintoja, metaforeja ja, kun se on relevanttia, yhteyksiä oikeaan elämään Lennonin ja McCartneyn laulukatalogissa kyseisenä aikavälinä, ja tunnistaa pääasialliset erot ja samankaltaisuudet näiden kirjoittajien välillä, sekä mahdolliset syyt näille eroille ja samankaltaisuuksille. Tämän tutkielman tarkoitus on haastaa yleinen väite, että Lennon oli useimmiten se kyynisempi ja luovempi osapuoli, kun taas McCartney oli yleensä optimistisempi ja vähemmän luova.

see all

Subjects:
Copyright information: © Henna Kaaresto, 2021. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.