University of Oulu

ADHD:n neurobiologia

Saved in:
Author: Uusitalo, Henna1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Biochemistry and Molecular Medicine, Biochemistry
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.6 MB)
Pages: 32
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202103161334
Language: Finnish
Published: Oulu : H. Uusitalo, 2021
Publish Date: 2021-03-16
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö ADHD (Attention deficit/ Hyperactivity disorder) on yksi yleisimmistä aivojen kehityshäiriöistä. Sen diagnosointi perustuu ADHD:lle tyypillisen käyttäytymisen tunnistamiseen. Näitä käyttäytymisen piirteitä ovat mm. levottomuus tai yliaktiivisuus, impulsiivisuus sekä haasteet pitkäaikaisessa keskittymisessä.

Riski ADHD:seen syntyy useiden geenien yhteisvaikutuksesta, ympäristön vaikutuksista sekä näiden syiden mahdollistamista toiminnallista ja rakenteellisista poikkeavuuksista aivoissa. Niitä ovat mm. hermosolujen normaalia alhaisempi aktiivisuustaso ja nopeutunut välittäjäaineiden hajotustoiminta.

Tässä tutkielmassa perehdytään kyseisiin eroavaisuuksiin aivojen neurobiologiassa niin välittäjäaineiden, hermosolujen, kuin geenienkin näkökulmasta. Tutkielmassa käsitellään myös ADHD:n lääkehoidon perusteita ja neurobiologiaa, sekä hoidon ja tutkimuksen tulevaisuutta.

see all

Subjects:
Copyright information: © Henna Uusitalo, 2021. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.