University of Oulu

3D -videopelien tekoäly, grafiikka ja pelimoottorit

Saved in:
Author: Häyrynen, Paula1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Information Technology and Electrical Engineering, Information Processing Science
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.4 MB)
Pages: 21
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202104167559
Language: Finnish
Published: Oulu : P. Häyrynen, 2021
Publish Date: 2021-04-16
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Pelaaminen on ollut kasvava harrastus ja pelejä julkaistaan nykyaikana todella paljon. Tietokoneella pelattavat pelit ovat kolmanneksi suosituimpia pelejä konsoli- ja mobiilipelien jälkeen. Myös pelien lukumäärä on kasvanut, mikä johtuu osittain siitä, että niiden tekemiseen on olemassa erilaisia ohjelmistoja. Lisäksi pelit ovat kehittyneet ja 2D pelien lisäksi on olemassa 3D pelejä.

Tässä kirjallisuuskatselmuksessa käydään lävitse videopelien kannalta 3 oleellista asiaa; pelien tekoäly, 3D objektien luonti ja pelimoottorit.

Pelien tekoäly voi olla kovakoodatut scriptit, joissa ennaltamääritellyissä tilanteissa tekoäly toimii tietyllä tavalla. Peleissä käytetään myös paljon agentteja, finite state machinea ja uudeksi trendiksi on noussut behaviour trees. Erilaiset tekoälyt sopivat erilaisiin peleihin, joten niistä on vaikea valita vain yhtä parasta.

3D objekteja luoomiseen on olemassa erilaisia tapoja, kuten mallintaminen (low poly tai high poly) ja veistäminen. Mallintamisen jälkeen objekti mapataan, lisätään tekstuurit, muovataan ja animoidaan erilaisiin tilanteisiin sopivaksi. Objektien luontiin on olemassa erilaisia ohjelmia, kuten myös tekstuurien tekemiseen.

Myös pelimoottoreita on olemassa erilaisia, mutta yleistä näillä kaikilla on reaaliaikainen renderointi, törmäyksen havaitseminen, fyysisyys objekteissa, tekoäly, skriptien teko mahdollisuus ja editori.

see all

Subjects:
Copyright information: © Paula Häyrynen, 2021. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.