University of Oulu

”Vi vill ta krafttag för att bussen ska fra” : en studie om verbanvändning i Centerpartiets valbroschyr inför Stockholms läns landstingsval 2018

Saved in:
Author: Jauhiainen, Miika1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Humanities, Nordic Philology
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 1.1 MB)
Pages: 33
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202105067730
Language: Swedish
Published: Oulu : M. Jauhiainen, 2021
Publish Date: 2021-05-07
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Abstrakt

I min kandidatavhandling har jag forskat i Centerpartiets verbanvändning i partiets valbroschyr, som jag använde som forskningsmaterial, inför Stockholms läns landstingsval 2018. Forskningsmetoden i min avhandling är både kvantitativ och kvalitativ. Med hjälp av grammatik och diskursanalys har jag kunnat forska i verb som använts. Det har också varit viktigt att förstå hur språket över huvud taget används i den politiska kontexten. Huvudresultat, som jag fick, visar att olika verbval huvudsakligen är medvetna för att skribenten kan uppnå sina mål med broschyrens innehåll och budskap. I politiken är målet för olika partier att få tillräcklig med makt för att kunna påverka beslut i samhället. Detta förklarar väl partiets språk- och verbanvändning och dess syfte. I broschyren förekommer till exempel flera imperativa verb eftersom partiet vill uttrycka med sitt budskap vad som måste göras i samhället, enligt sin egen ideologi.

see all

Subjects:
Copyright information: © Miika Jauhiainen, 2021. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.