University of Oulu

Kuopion keskustakuntosali

Saved in:
Author: Lehto, Samu1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 16.1 MB)
Pages: 27
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202105187877
Language: Finnish
Published: Oulu : S. Lehto, 2021
Publish Date: 2021-05-18
Thesis type: Master's thesis (tech)
Tutor: Herneoja, Aulikki
Reviewer: Herneoja, Aulikki
Sanaksenaho, Matti
Aarnio, Petri
Description:

Tiivistelmä

Diplomityönä suunnittelen rakennuksen sisään sijoittuvan ulkoilmatyyppisen kuntosalin ja hyvinvointikeskuksen Kuopion kaupunginkirjaston ja terveyskeskuksen väliselle nykyiselle pysäköintialueelle. Diplomityön pääpaino on julkisten rakennusten korttelialueen katutilan eheyttäminen ja kaupunkilaisia palvelevien toimintojen sovittaminen tiiviiseen ympäristöön.

Diplomityön idea ja inspiraatio syntyivät pohtimalla keskellä kaupunkirakennetta olevaa aukkoa, jolle uusi asemakaava mahdollistaa tehokkaampaa käyttöä tulevaisuudessa. Suunnitelma on henkilökohtainen näkemys tontin parhaasta mahdollisesta käyttötavasta. Sijainti kulttuurilaitosten ja terveyskeskuksen välissä sopii kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parantamisen teemaan. Sekä koronapandemian että yleisen liikkumattomuuden ja elintapasairauksien vuoksi panostukset kaupunkilaisten terveyteen ja jaksamiseen ovat nykypäivänä tärkeitä.

Kortteliin muodostuu julkisivusarja, jossa on edustettuna julkisten rakennusten arkkitehtuuria yli sadan vuoden ajalta. Etelästä lukien ensimmäisenä on kansallisromanttinen luonnonhistoriallinen museo vuodelta 1907 vierellään 2021 valmistunut lisärakennuksensa. Seuraavana jyhkeä ruskea tiilinen kirjasto tummalla jalustallaan. Sitten kuntosalin uudisrakennus, ja kadun toisella puolella vielä terveyskeskus vaaleansinisestä 4x4 ruudutetusta betonielementistä tehtynä.

Suunnittelemani rakennuksen alemmassa kerroksessa on kaupunkilaisten vapaassa käytössä oleva kuntosali. Kuntosalin laitteet ovat tukevia metallirakenteisia ulkoliikuntapaikkoja varten valmistettuja laitteita, jotta ne kestäisivät jatkuvaa käyttöä ja muita keskikaupungin julkisen tilan haasteita mahdollisimman hyvin ja taloudellisesti. Kuntosalin julkisivu on maantasokerrokselta lasiseinää sekä tumman harmaata metallia ja puuta. Toisen kerroksen julkisivu on luonnollisen sävyinen puurima suurien ikkunoiden edessä.

Toisessa kerroksessa on tiloja sekä julkisen sektorin terveydenhuollon kevyempää käyttöä varten (esim. fysioterapia, seniorien kuntouttaminen, opetus, luennot), että ryhmäliikuntatilaa esim. urheiluseuroille vuokrattavaksi. Toisen kerroksen pohjan ja käytön suunnitelma jää tarkoituksella konseptitasolle, suunnittelun pääpainon ollessa katutason toiminnoissa.

see all

Subjects:
Copyright information: © Samu Lehto, 2021. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.