University of Oulu

Luontokappeli ja hiljentymisen reitti Helsingin Kuninkaansaareen

Saved in:
Author: Koivisto, Terhi1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 147.7 MB)
Pages: 76
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202105187897
Language: Finnish
Published: Oulu : T. Koivisto, 2021
Publish Date: 2021-05-20
Thesis type: Master's thesis (tech)
Tutor: Sanaksenaho, Matti
Reviewer: Sanaksenaho, Matti
Aarnio, Petri
Lassila, Anssi
Description:

Tiivistelmä

Diplomityöni Luontokappeli ja hiljentymisen reitti Helsingin Kuninkaansaareen tarkastelee luonnonkauniin Kuninkaansaaren tulevaisuutta uutena kaupunkilaisten lähivirkistyskohteena ja uudenlaisena turistinähtävyytenä. Diplomityöni on saanut alkusysäyksen ensivierailustani Vallisaareen ja Kuninkaansaareen kesällä 2016. Saaret tekivät minuun suuren vaikutuksen.

Diplomityöni kirjallisessa osuudessa tutustutaan saarien merkittävään historiaan osana Suomenlinnan puolustuslinnoitusta kolmen kansakunnan aikana. Historiaosuuden jälkeen on hyvä pohtia saarien tulevaisuutta. Vuonna 2016 saaret avattiin yleisökäyttöön Puolustusvoimien luopuessa saarien sotilaskäytöstä. Saarien merkittävät historia- ja luontoarvot asettavat haasteita alueen tulevaisuudensuunnitelmien laadintaan.

Diplomityönä suunnittelemani luontokappeli ja hiljentymisen reitti sijoittuvat Kuninkaansaaren etelärinteeseen. Diplomityöaiheeni innoittajana on toiminut saarien kaavoituksen avuksi laadittu yleissuunnitelma, jossa visioitiin vastaavia toimintoja Kuninkaansaarelle. Monesti ihmiset kaipaavat tilaa tai paikkaa rauhoittua. Kaupunkiympäristössä sellaisen paikan löytäminen saattaa vaatia enemmän ponnistelua. Suunnitelmani tarjoaa yhden vaihtoehdon luonnon läheisyydessä hiljentymiseen. Lisäksi luontokappeli luo kauniit ja merkitykselliset puitteet elämän käännekohtiin.

Saarien luonto ja levollisuus ovat inspiroineet minua valtavasti. Olen pyrkinyt välittämään näitä tunnelmia työssäni valokuvin ja tuomaan esille niitä omassa suunnitelmassani. Luontokappelin muoto on saanut inspiraationsa suuresta aallosta ja hiljentymisen reitin kohteet heijastelevat pieniä hetkiä, joita ympärillämme tapahtuu, mutta joihin emme välttämättä kiinnitä huomiota kiireisessä arjessa.

see all

Subjects:
Copyright information: © Terhi Koivisto, 2021. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.