University of Oulu

Pienen julkisen rakennuksen korjaussuunnittelu : Kirkkotorin koulutuskeskus — Oulu

Saved in:
Author: Leppänen, Lari-Tuomas1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 12.1 MB)
Pages: 17
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202105228128
Language: Finnish
Published: Oulu : L.-T. Leppänen, 2021
Publish Date: 2021-05-24
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Kirkkotorin koulutuskeskus on Oulussa sijaitseva 1800-luvulta peräisin oleva empiretyylinen hirsirakennus. Se sijaitsee Pokkisen kaupunginosassa Asemakadun ja Torikadun kulmauksessa. Kandidaatintyö keskittyy rakennukselle tehtävään korjaussuunnitelmaan, jonka tarkoituksena on tehdä rakennukseen tilat pienelle yksityiselle päiväkodille. Korjaussuunnitelma toteutetaan rakennuksen suojeluun velvoittavan sr1 -kaavamerkinnän mukaisesti.

Rakennuksen hirsirunko siirrettiin nykyiselle paikalleen Pateniemestä todennäköisesti vuonna 1865. Pateniemessä se oli toiminut laivavarvin työntekijöiden asuinrakennuksena. Keskustassa siihen sijoitettiin Raatihuoneen koulu. Rakennuksessa on ollut erilaista koulutoimintaa ja välillä se on toiminut myös valtion virastojen toimitiloina. Vuonna 2021 Oulun kaupunki myi rakennuksen yksityiselle ostajalle huutokaupassa.

Päiväkotitoimintaan rakennus taipuu luontevasti. Siihen mahtuu reilun 20 tilapaikan kokoinen päiväkoti. Suunnitelmassa lapset jaetaan kahteen kotipesään, jotka sijaitsevat rakennuksen molemmissa päissä. Keittiö pidetään nykyisessä paikassaan. Keittiön toiminnallisuutta parannetaan sopimaan päiväkodin tarpeisiin ja samaan huoneeseen sijoitetaan henkilökunnan taukotila. Rakennuksen rungon keskellä oleviin tiloihin sijoitetaan wc-tilat, hoitohuone, märkien vaatteiden kuivaustilat ja muita huoltotiloja. Niiden paikalla on jo entuudestaan wc-tiloja ja muita raskaammin remontoituja tiloja, joten rakennussuojelun kannalta on järkevää sijoittaa tilat näin. Muita tiloja rakennuksessa on varasto, toimistohuone, molempien kotipesien yhteydessä olevat eteiset omine sisäänkäynteineen ja sali.

Hirsirungon keskellä oleva suuri sali luo päiväkodille sen erikoispiirteen. Siinä voidaan järjestää erilaisia esiintymisiä ja sitä voidaan käyttää lasten liikuntaan ja leikkimiseen. Empiretyyliset pinnat muistuttavat rakennuksen historiasta.

Pihan suunnittelussa pyrittiin luomaan mahdollisimman miellyttävä ja toimiva ympäristö lasten ulkoilulle. Piha-alue on suhteellisen pieni ja varjoisa. Sen koko kuitenkin riittää juuri sopivasti päiväkodin tilapaikkamitoitukseen. Autopaikat siirretään Asemakadun varteen. Asemakadun ollessa suhteellisen rauhallinen liikenteeltään, lasten saattaminen onnistuu parkkeeraamalla auto Asemakadun varteen. Saattoliikenne tapahtuu Rakennuksen itäpäässä olevan Franzeninpolun kautta

Päiväkoti voisi käyttää toiminnassaan hyödyksi sijaintiaan ja hyödyntää ympäröiviä puistoja lasten ulkoilussa. Päiväkoti voisi tehdä myös yhteistyötä kaupungissa sijaitsevien kulttuuritoimijoiden kanssa, kuten kirjasto, eri museot ja Valve ja profiloitua näin kulttuuripäiväkodiksi.

see all

Subjects:
Copyright information: © Lari-Tuomas Leppänen, 2021. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.