University of Oulu

Lumen hyödyt ja haitat ihmisille sekä ilmastonmuutoksen vaikutukset laskettelukeskuksiin : tapausesimerkkinä Alpit

Saved in:
Author: Myllymäki, Elisa1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Science
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.4 MB)
Pages: 28
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202105228131
Language: Finnish
Published: Oulu : E. Myllymäki, 2021
Publish Date: 2021-05-24
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Ihmiset hyödyntävät lunta useilla eri tavoilla. Lumi mahdollistaa talviurheilun ja erilaiset talviset harrastukset. Silloin lumi luo hyvinvointia liikunnan kautta. Lunta käytetään myös suojana ja rakennusmateriaalina, esimerkiksi iglujen ja lumilinnojen tekoon. Lumilinnoissa voidaan järjestää tapahtumia, syödä illallista, sekä yöpyä. Lumi- ja jääveistokset ovat taidetta, jolla on todettu olevan positiivisia vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin. Lumesta on useita hyötyjä, mutta myös muutamia haittoja. Ihmisten kulkeminen talvisin yleensä vaikeutuu teiden liukkauden ja lumisateiden takia. Myös talviurheilun, kuten laskettelun parissa tapahtuu onnettomuuksia.

Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan lämpötilan nousun ja sateiden muutosten kautta myös lumen määrään tulevaisuudessa. Lumipeitteen laajuuden on ennustettu pienenevän etenkin pohjoisella pallonpuoliskolla ilmastonmuutoksen seurauksena. Se huolettaa alueita ja toimijoita, joiden elanto perustuu talvimatkailuun. Tällaisia ovat esimerkiksi laskettelu- ja hiihtokeskukset. Tarkastelin Alppien laskettelukeskusten tilannetta. Tulevaisuudessa heille haasteita aiheuttavat muun muassa ilmastonmuutoksen ympäristöön kohdistuvat vaikutukset, kävijöiden muuttuva käyttäytyminen ja sopeutumiskeinojen haittavaikutukset. Alppien ympäristö kokee muutoksia, mitkä vaikuttavat kokonaisvaltaisesti alueeseen, sekä muun muassa sesonkiaikoihin. Kävijät voivat tulla harvemmin, vaihtaa kohdetta tai olla tyytymättömiä, mikä lisää taloudellisia tappioita. Alpit kuten muutkin laskettelukeskukset ovat kehittäneet sopeutumiskeinoja, jotta pystyisivät jatkamaan toimintaansa ilmastonmuutoksesta huolimatta. Keinolumentuotanto on suosittu ratkaisu, mutta siihenkin liittyy hankaluuksia. Sopeutumiskeinojen korkeiden kustannusten ja rajoituksien tullessa eteen, kannattaisi resursseja kohdistaa perimmäiseen ongelmaan, eli ilmastonmuutokseen. Tässä työssä yhdistyvät kulttuurimaantiede, matkailumaantiede sekä luonnonmaantiede.

see all

Subjects:
Copyright information: © Elisa Myllymäki, 2021. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.