University of Oulu

Kuulonvaraisen soittamisen hyödyt

Saved in:
Author: Kotiaho, Juho1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Education, Educational Sciences
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.4 MB)
Pages: 26
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202105258159
Language: Finnish
Published: Oulu : J. Kotiaho, 2021
Publish Date: 2021-05-25
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Kuulonvarainen soittaminen on musiikillinen taito, josta on monelle muusikolle ja musiikin harrastajalle paljon käytännön hyötyä. Musiikin opiskelu pitää sisällään usein paljon nuotinlukua, mutta ainakin joissakin yhteyksissä vähemmän suoranaista kuulonvaraisen soittamisen opettelua. Tämä tutkielma on tieteellisestä lähdeaineistosta koostuva kirjallisuuskatsaus kuulonvaraisen soittamisen hyödyistä. Oma myönteinen kokemukseni kuulonvaraisen soittamisen arvosta ja sen opettamisesta johdattelivat tämän aiheen valintaan ja sen tutkimiseen.

Tutkielmani myötä selvisi, että kuulonvarainen soittaminen edesauttaa soittotekniikkaan ja äänensävyyn keskittymistä, musiikin kokonaisvaltaista omaksumista, luo vapauden ja luovuuden tunnetta ja improvisaatiollisia työkaluja, sekä kehittää ongelmanratkaisukykyjä. Korvakuulosoittamisen aikana molemmat aivopuoliskot ovat usein käytössä yhtä aikaa, mikä osaltaan parantaa aivojen työskentelyä ja lähentää yhteyttä musiikin ”sisimpään olemukseen”. Vapautuminen henkisistä ja fyysisistä jännitteistä sekä ilon ja saavuttamisen tunteet mainittiin myös positiivisina kuulonvaraisen soittamisen vaikutuksina.

see all

Subjects:
Copyright information: © Juho Kotiaho, 2021. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.