University of Oulu

Kerrostalo Tornioon

Saved in:
Author: Hokkanen, Iina1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 34.5 MB)
Pages: 15
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202105268165
Language: Finnish
Published: Oulu : I. Hokkanen, 2021
Publish Date: 2021-05-26
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Suunnittelu eteni asemakaava-, asunto- ja rakennussuunnittelun kautta. Asemakaavakurssin suunnittelualue sijoittui Tornion Suensaaren kaupunginosaan, keskustaan. Alueella on muun muassa arvokas Porthanin koulu, Seppo Valjuksen suunnittelema korkea kaupungintalo sekä vanha linja-autoasema 60-luvun tienoilta. Näistä koulurakennus sekä kaupungintalo tuli säilyttää. Koin mielenkiintoiseksi haasteen luoda viihtyisää, palveluita tarjoavaa ja virkistävää tilaa siten, että uusi suunnitelma istuisi hyvin vähäeleiseen Tornion keskustaan, missä harmaan erisävyinen rakennuskanta on pääosin 60-luvulta. Kontekstin huomioiminen suunnitelman sisällössä sekä asiakirjoissa oli minulle tärkeää.

Jatkoin suunnitelmassani kaakko-luode-akselin katulinjoja ja ne muodostivat uuden asuinalueen linjat. Asuinalue jatkaa olemassa olevan keskustan mittakaavaa sisäpihoineen. Luoteisosa pitää sisällään tiiviin asuinalueen ja polkupyörä- ja jalankulkuyhteydet. Suunnittelualueen koillisosaan sijoittuu julkiset palvelut, kuten hotelli, kahvila, liikunta-alue ja tori. Huomioin suunnitelmassa katujen päätteet. Julkisen aukion päällismateriaali halkaisee koko suunnittelualueen opastaen eri puolilta tulevia kävijöitä paikalle. Paikoitusalue on sijoitettu maan alle ja se palvelee alueen vakituisia työntekijöitä ja asukkaita.

Asuntosuunnittelun kohteeksi valitsin Torikadun ja asemakadun risteyksessä, uudella suunnittelualueella sijaitsevan L-mallisen kerrostalon. Sisäpiha, joka muodostuu viereisen kerrostalon kanssa, on mitoitukseltaan tiivis. Pihan rajausta julkisesta katutilasta yksityiseen auttaa vaihtuva maan päällysmateriaali. Ydinosassa pihaa on pieni leikki- ja istumisalue. Leikkialue on suunnattu pienemmille lapsille. Torialueen läheisyydessä sijaitseva aktiivisuusalue palvelee itsenäisempään leikkiin soveltuvia lapsia. Sisäpiha on asukkaille saavutettavissa kahdesta eri suunnasta, Torikadulta tai puistomaiselta jalankulku- ja pyöräilyväylältä, ikään kuin asuinalueen selkäpuolelta.

Rakennuksen ulkoasussa tavoittelin raikasta, yksinkertaisilla elementeillä toteutettua kaunista asuintaloa. Tämä tavoite toteutuu niin keraamisen materiaalin, neutraalin sävytyksen ja muotokielen avulla. Tuloksena syntyi ympäröivään rakennuskantaan istuva suunnitelma. Koin, että sijaintiin ei olisi sopinut liian ilmeikäs tai radikaali suunnitelma, sillä halusin uuden rakennuksen eläytyvän Tornion henkeen.

Rakennus on betonielementtirakenteinen. Julkisivut ovat sandwich-elementtiä ja välipohjat ontelolaattaa. Rakenteissa on huomioitu ääni-, lämpö- ja paloeristys. Julkisivut ovat keraamista sauvaa, jotka on asennettu turvanauhoilla. Näin sauva rikki mennessään ei putoa alas, vaan sisällä kulkeva nauha pitää sen paikallaan, kunnes tilalle korjataan uusi sauva. Sauvaverhouksen avulla myös julkisivuelementtien saumat jäävät piiloon. Porraskäytävässä on lasinen julkisivu. Myös sisäänvedetyissä parvekkeissa lasitus tuo ilmettä julkisivuun. Rakennuksen sisällä lisätukirakenteina parvekkeille ja porraskäytävän betonilaatalle on suunniteltu betonitäytetyt teräspilarit.

Asuntojen suunnittelussa oli tärkeää aukeavat näkymät. Täten jokaisessa asunnossa on eteisen läheisyydessä katselinja ikkunaan. Myös kohtuullinen mitoitus ja sujuva kulkeminen asunnossa on tärkeää. Täten koitinkin välttää tavanomaisten yksiöiden toteuttamista. Sen sijaan niitä elävöittää parvekkeen tuoma eri tilojen tuntu. Myös suuremmissa asunnoissa parvekkeilla on iso merkitys viihtyvyyden luomisessa. Parvekkeet toimivat suurten lasipintojen avulla asukkaan omana lasilaatikkona, josta kaupunkitilaa pystyy tarkkailemaan yksityisemmin. Myös esimerkiksi istutukset ja valo parvekkeella tulevat osaksi olohuoneita.

see all

Subjects:
Copyright information: © Iina Hokkanen, 2021. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.