University of Oulu

Veneenrakennus Suomessa

Saved in:
Author: Kostiainen, Anton1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Mechanical Engineering
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.7 MB)
Pages: 39
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202106158289
Language: Finnish
Published: Oulu : A. Kostiainen, 2021
Publish Date: 2021-06-16
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Työssä käydään läpi suomalalaista veneenrakennusta. Tähän sisältyy historiaa aiheesta, veneenrakennuksen metodeja, verrataan eri malleja sekä veneteknillisiä yksityiskohtia, jotka suunnittelijan ja rakentajan on otettava huomioon. Veneenrakennus on laaja ilmiö, työssä ei juurikaan tarkastella suuria venetelakoita. Katselmus keskittyy nimenomaan suomalaiseen kädenjälkeen.

Veneenrakennuksella on maassa pitkä historia, koska vesialuetta on Suomessa paljon, ollaan veneitä aina tarvittu. Vene tehtiin ensin vain yhdestä tukista kanootinmalliseksi haapioksi. Siihen myöhemmin tarvittiin lisää tilaa ja lisättiin reunoja. Malli mukautui maantieteellisesti erilaiseksi ympäri Suomea.

Suunnittelija tarvitsee muun koneensuunnitteluosaamisen lisäksi kokemusta veneistä ja niiden ajamisesta. Suunnittelijalle ja rakentajalle juuri veneenrakennuksessa on ominaista linjapiirrokset ja uloslyöntitaulukko. Rakentajan on oltava taitava käsistään ja osattava monenlaisia eri asioita. Työssä käydään läpi puisen soutuveneen rakennusprosessi.

Yleisimmät veneet Suomessa ovat puu-, lasikuitu- ja alumiiniveneet. Niissä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Työssä myös tarkastellaan veneen merikelpoisuutta, runkoa ja moottoria, joista veneen suunnittelija ja rakentajan on tiedettävä.

Suomessa veneet pyritään rakentamaan käyttötarkoituksen ja maantieteellisten vesien mukaisesti. Suomessa on yhä useita pieniä venepajoja, joissa rakennetaan ja korjataan veneitä.

see all

Subjects:
Copyright information: © Anton Kostiainen, 2021. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.