University of Oulu

Kriittiset materiaalit tuulivoimassa

Saved in:
Author: Itämies, Topias1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Environmental Engineering
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 1 MB)
Pages: 36
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202106238730
Language: Finnish
Published: Oulu : T. Itämies, 2021
Publish Date: 2021-06-24
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Tämän kandidaatintyön tavoitteena on ymmärtää kriittisten materiaalien tuomat haasteet tuulivoimalle. Työssä esitellään energiamurroksen taustat ja sen vaikutus tuulivoimaan. Lisäksi perehdytään tuulivoimaan liittyviin suurimpiin haasteisiin nyt ja tulevaisuudessa. Työssä pyritään esittämään erilaisia vaihtoehtoja nykyiselle tilanteelle kriittisien materiaalien tuoman epävarmuuden vähentämiseksi.

Harvinaisia maametalleja kuluttavat kestomagneetit ovat suuressa kasvussa ja niiden saanti on riippuvainen Kiinasta. Eurooppa haluaisi olla omavarainen maanosa. Tämä edellyttää korvaavan menetelmän kehittämistä harvinaisten maametallien syrjäyttämiseksi tai oman tuotannon perustamista. Euroopan riippuvuuden vähentäminen Kiinasta harvinaisten maametallien osalta onkin tärkeää. Toimivan kierrätysjärjestelmän sekä kestomagneettien valmistuksen kehittäminen vähentäisi Kiinasta tarvittavaa primäärimateriaalin tarvetta. Euroopassa on potentiaalisia paikkoja harvinaisten maametallien louhimiselle. Uuden teknologian kehittämiseen liittyvää kehitystyötä on paljon, mutta ne ovat vielä suhteellisen aikaisessa kehitysvaiheessa.

see all

Subjects:
Copyright information: © Topias Itämies, 2021. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.