University of Oulu

Hampaan siirron periaatteet kalvo-oikomisessa

Saved in:
Author: Latvala, Minna1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Medicine, Department of Dentistry
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.5 MB)
Pages: 28
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202108238900
Language: Finnish
Published: Oulu : M. Latvala, 2021
Publish Date: 2021-08-23
Thesis type: Other thesis
Tutor: Heikkinen, Tuomo
Reviewer: Harila, Virpi
Heikkinen, Tuomo
Description:

Tiivistelmä

Kalvo-oikomisen läpimurto tehtiin 1998 Align Technologyn tuodessa markkinoille termoplastiset Invisalign-oikomiskalvot. Kalvo-oikominen on ollut kuitenkin osa ortodontiaa jo vuodesta 1945 lähtien.

Oikomiskalvot siirtävät hampaita erilaisella mekanismilla kuin kiinteät kojeet. Oikomiskalvot muodostavat hampaisiin työntävän voiman, jonka suuruus ja suunta ovat riippuvaisia oikomiskalvon materiaalista, paksuudesta, hampaan morfologiasta sekä käytettävistä apuvälineistä. Apuvälineitä ovat esimerkiksi hampaiden pinnoille suunnitellut kiinnikkeet, oikomiskalvoihin rakennetut lisät sekä kumivedot.

Tässä kirjallisuuskatsauksessa käydään läpi hampaan siirron periaatteita kalvo-oikomishoidossa, ja esitellään hampaiden siirtomekanismit kalvo-oikomishoidon keinoin. Kalvo-oikomishoito on jatkuvasti kehittyvä ala, ja uudet innovaatiot mahdollistavat oikomiskalvojen käytön yhä vaikeampien purentavirheiden hoidossa. Viimeisessä osiossa kirjallisuuskatsauksessa kootaan yhteen purentavirheet, joiden hoito oikomiskalvoilla on indikoitua. Purentavirheiden hoidon taustalla ovat tämänhetkisen tutkimustiedon perusteella ennustettavat hampaansiirtomekanismit. Oikomiskalvoilla on hoidettu onnistuneesti myös vaikeampia purentavirheitä, mutta niiden ennustettavuudesta ei ole vielä riittävästi tutkimustuloksia, ja hoito vaatii kliinikolta laaja-alaista osaamista ja kokemusta kalvo-oikomisen parista.

see all

Subjects:
Copyright information: © Minna Latvala, 2021. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.