University of Oulu

Kerrostalo Tornioon

Saved in:
Author: Oura, Kio1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 16.8 MB)
Pages: 16
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202109189028
Language: Finnish
Published: Oulu : K. Oura, 2021
Publish Date: 2021-09-21
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Kandidaatintyön tein rakennusopin kurssista, kerrostalosuunnittelun kurssi.

Suunnittelussa otin erityisesti huomioon viheralueiden ja yhteistilojen runsauden. Suunnittelualueen läpi menevä viherpolku yhdistää pohjoisessa sijaitsevan Kirkkopuiston ja lounaassa sijaitsevan Felixin puiston. Viherpolun varrelle on sijoitettu lukuisia eri aktiviteettimahdollisuuksia, kuten ulkosali ja grillikatos. Kaupungintalon eteläpuolelle sijoittuu toriaukio, jota rajaavat kaksi kerrostaloa.

Yhteisöllisyys on ollut läheinen teema heti suunnittelun alusta saakka ja tämä näkyy varsinkin pihasuunnittelussa. Piha ei ole pelkästään taloyhtiön oma rajattu piha, vaan se laajenee myös julkiselle puolelle. Laajentamalla käyttäjäkuntaa saadaan luotua yhä suurempi ja sosiaalinen yhteisö alueelle.

Pohjaratkaisussa pyrin myös yhteisöllisyyteen ja avoimuuteen. Ensimmäisen kerroksen torille päin aukeava nurkka on kaikille julkinen lounge-tila. Täysin lasitettu seinä, varustettu liukuovilla, yhdistää torin ja loungen yhteen. Loungen vierestä löytyy työtila, joka on myös hyvin avoin torille, mutta tarkoitettu asukkaille.

Julkisivumateriaaliksi on valittu Rieter, concrete skin. Tuote on lasikuituvahvisteista betonilevyä, joka kiinnitetään kantavaan rakenteeseen metallirangoilla. Levymateriaalilla ja sen värillä mukailin vieressä olevan kaupungintalon julkisivua. Kerrostalon sisäänkäynti ja parvekkeet ovat sisäänvedettyjä ja niiden pintamateriaali on tummaa mäntyä. Materiaalin vaihdolla halusin luoda ulkoisen kovan levypinnan ja sen alta paljastuvan pehmeän puupinnan kontrastin.

Rakennuksen sisäänkäynti on tehty juhlavaksi leveine portaineen. Asukas tuntee olonsa tervetulleeksi kotiin jo heti kerrostalon ulko-ovesta, eikä vasta oman asunnon eteisessä. Postilaatikoille on varattu tilaa heti tuulikaapissa. Tämä lisäisi ihmisten välistä kanssäkäymistä, kun törmää naapuriin postia hakiessa. Myös samalla voidaan käydä kurkkaamassa loungetila, jos sieltä löytyisi tuttuja.

Hissin edusta on jätetty myös tilavaksi ja portaiden välitasanteet ovat pitkiä ja leveitä, joista näkee suoraan torille. Nämä ovat kaikki pieniä pysähtymis- ja tapaamispaikkoja kerrostalon sisällä. Kaikkea neliöitä en halunnut ahdata asuintoihin, vaan pyrin myös panostamaan asukkaan kokemukseen kerrostalon sisällä, asunnon ulkopuolella.

Rakennuksessa on kolmea eri tyyppistä parveketta. Detaljikuvat tein suurimmasta ja ranskalaisesta parvekkeesta, sillä niissä oli eniten eroja. Suuressa parvekkeessa otinerityisen tarkastelun kohteeksi parvekelautojen näyttäytyminen asukkaalle. Lautojen alla olevat kannakkeet ovat höylätty muotoon, jolla mahdollistetaan laudoituksen jatkuminen aivan parvekelasin pintaan ja kiinnikkeet jäävät laudoituksen alle. Ransakalisessa parvekkeessa on hyödynnetty lasiliukuovea ja vain toiselle puolelle on asennettu pinnakaiteet. Tämä luo erilaisen tunnelman julkisivuun, kuin tavallinen täysleveä kaide.

see all

Subjects:
Copyright information: © Kio Oura, 2021. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.