University of Oulu

Asuinkerrostalo Rovaniemelle

Saved in:
Author: Malmivaara, Maija1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 16.4 MB)
Pages: 12
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202110159138
Language: Finnish
Published: Oulu : M. Malmivaara, 2021
Publish Date: 2021-10-15
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Kandidaatintyöni on osana yhteisprojektia, joka pitää sisällään yhdyskuntasuunnittelun asemakaavakurssin (YS), nykyaikaisen arkkitehtuurin asuntosuunnittelun (NARK) sekä rakennusopin kurssin (RO). Oma kandidaatintyöni painottuu nykyaikaisen arkkitehtuurin asuntosuunnittelun kurssiin.

Yhdyskuntasuunnittelun asemakaavasuunnittelukurssilla tehtävänantona oli asemakaavan muutos keskittyen Rovaniemen 3.kaupunginosaan, jonne tuli suunnitella täydennysrakentamisen lisäksi virkistys, puisto- ja katualueita. Ryhmätyönä tehdyn suunnitelman olennaiseksi osaksi muodostui sen rakennusmassojen sijoittelu sekä monimuotoisuus. Tavoitteena oli luoda viihtyisän ja turvallisen alueen lisäksi tunnistettava urbaani kaupunkitila. Alueelle on myös osoitettu paljon kulttuuria palvelevaa toimintaa kuten esimerkiksi taidetalo, paviljonki, kulttuuritalo ja food court.

Nykyaikaisen arkkitehtuurin asuntosuunnittelun kurssilla tuli suunnitella aijemmin suunnitellun yleiskaavan pohjalta yksi kerrostalo asuinkäyttöön. Suunnittelemassani kerrostalossa painottuu ehdottomasti yhteisöllisyys. Kerrostalossa on kahdeksan kerrosta ja kolme rappukäytävää, joiden välillä pääsee kulkemaan sekä alimmassa että ylimmässä kerroksessa. Pohjakerroksessa sijaitsee muun muassa suuri pyykkitupa ja ulkovälinevarastot. Ylimmässä kerroksessa on monenlaisia yhteiskäyttöön soveltuvia tiloja, kuten esimerkiksi kuntosali, viherhuone, vierashuone, monitoimitila ja suuri kattoterassi viljelylaatikoilla ja grillikatoksella. Saunatiloja on kaksi, joista molemmat ovat reilun kokoisia ja näin ollen saunatiloja, ei ole tarvinnut sijoittaa kuin muutamaan isompaan asuntoon.

Rakennusopin kurssilla tarkoituksena oli laatia kyseisestä kerrostalosta työ- ja detaljipiirustukset sekä pihasuunnitelma. Rakennus on betonirunkoinen, jossa väliseinät toimivat kantavina rakenteina. Julkisivut ovat tiiliverhoiltu ja päällystetty vaalealla kolmikerrosrappauksella. Ulokeparvekkeet sekä pohjakerros ovat puuverhoiltuja. Työssäni tutkin myös räystäsdetaljit sekä ovi- että ikkunaliittymät.

Pihasuunnitelmassa tuli huomioida asunnon käyttöön liittyvät toimenpiteet kuten esimerkiksi lumen kasaus, pelastusreitit, pyöräpaikat ja mattojen tomutus. Pihasuunnitelmassani ovat myös yhteisöllisyys ja viihtyisyys vahvasti esillä. Pihakatos mukailee yleiskaavassa suunniteltua muotoa ja sen alle on upotettu sekä leikkipaikka että grillikatos. Kolmion malliset nurmialueet ovat valaistu niiden jokaiselta sivulta.

see all

Subjects:
Copyright information: © Maija Malmivaara, 2021. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.