University of Oulu

Puukerrostalo Oulun Linnanmaalle

Saved in:
Author: Leinonen, Milja1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 69.4 MB)
Pages: 17
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202112149322
Language: Finnish
Published: Oulu : M. Leinonen, 2021
Publish Date: 2021-12-15
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Kandidaatintyöni aiheena on suunnitelma puukerrostalosta Oulun Linnanmaalle. Työ on toteutettu yhteisprojektina, johon kuuluvat yhdyskuntasuunnittelun asemakaavakurssi, rakennusopin kerrostalosuunnittelukurssi ja nykyarkkitehtuurin asuntosuunnittelun kurssi. Näistä asuntosuunnittelun kurssi on virallinen kandidaatintyöni.

Aluesuunnitelmaani lähdin suunnittelemaan niin, että säilyttäisin mahdollisimman paljon alueen kaunista metsää. Otinkin metsät sisäpihoille suuriin kerrostalokortteleihin, jotka reunustavat Linnanmaan bulevardia. Suuret ja yhtenäiset rakennusmassat blokkaavat liikenteen melun bulevardilta ja näin sisäpihat jäävät rauhallisiksi. Puulinnanmaan läheisyydessä jatkoin pienimittakaavaisempaa puurakentamista, jossa on yhteisölliset sisäpihat. Autojen pysäköinnit halusin sijoittaa maan alle, jotta alueen kaunista luontoympäristöä ei rumentaisi suuret parkkialueet.

Puukerrostaloni suunnittelualue sijoittuu Puulinnanmaan läheisyyteen, ja halusin suunnitella siihen luontevan kahden erilaisen asuinalueen risteämiskohdan ja toisaalta kahden puistoalueen läpikulkureitin, niin ettei viheralue katkea. Halusin tähänkin kortteliin tuoda metsää koskemattomana, koska paikan päällä huomasin siellä suuria vanhoja kuusia, jotka halusin säilyttää. Jaoin tontin metsäpihaan ja yhteisölliseen, alaslaskettuun sisäpihaan, jossa on kaikki tarvittavat ja yhteisölliset toiminnot, esimerkiksi grilli, leikkialue, istutuslaatikot ja istumapaikkoja.

Rakennukset on keikautettu jonomaiseksi, polveilevaksi kokonaisuudeksi, jossa tavoitteena oli luoda mielenkiintoista pihaympäristöä ja toisaalta mielekkäitä ilmansuuntia asuntoihin etelä-pohjoissuunnan sijaan. Koska Puulinnanmaa on värikäs ja viereinenkin asuinalue täynnä erilaisia materiaaleja ja sävyjä, halusin rauhoittaa tämän korttelin värisävyt siperianlehtikuusen rauhalliseen puunsävyyn. Harjakattoiset rakennukset luovat pelkistettyä ja hillittyä arkkitehtuuria, jossa puupinnat ja parvekkeiden rimaseinät luovat oman tunnelmansa kuusimetsää vasten.

Kerrostalojen huoneistot ovat yksiöitä, kaksioita ja kolmioita, painoittuen yksiöihin. Halusin tehdä tehokkaita ja pieniä asuntoja, tinkimättä kuitenkaan asumismukavuudesta. Tehokkuudesta kertoo myös rakennusten keskikäytävämalli, joka mahdollistaa paljon asuntoja saman käytävän varrelle. Lasitettu parvekevyöhyke luo lisätilaa asumiseen, ja liikuteltavat rimaseinät voi vetää halutessaan auringonvalon varjoksi tai yksityisyyden suojaksi. Asunnot ovat hyvin valoisia isoine liukulasiseinineen, eikä asunnon kaukaisimmatkaan nurkat jää ilman valoa.

Sisääntulokerroksessa sijaitsevat tekniset tilat, pyykkitupa, irtainvarastot (+väestönsuoja), lastenvaunuvarasto ja ulkoiluvälinesäilytys. Nämä tilat tulevat pihan puolelle ja julkisivu on näin melko umpinaista sisäänkäynnin vierillä. Toinen puoli 1.kerroksesta on asuntoja, ja ne suuntautuvat pihan rauhallisemmalle puolelle, joten asunnon ikkunoiden alta ei ole häiritsevää kulkua. Toisessa ja kolmannessa kerroksessa on pelkästään asuntoja, ja porrashuoneen yhteydessä on yhteistä tilaa ja yhteiskäyttöparveke.

Rakennus on toteutettu CLT-runkoisena, ja joitakin seiniä on jätetty puupintaisiksi asunnoissa. Parvekkeet ovat täysin puisia, ja niiden erikoisuus on liikuteltavat rimaseinät, jotka on toteutettu suurten liukuseinien detaljiikkaa käyttäen. Parvekkeilla on myös kiinteät istutuslaatikot, jotka kannustavat kasvien kasvattamiselle. Rakennusopin puolella halusin keskittyä tekemään kauniita detaljeja ja kestäviä rakenneratkaisuja.

see all

Subjects:
Copyright information: © Milja Leinonen, 2021. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/