University of Oulu

Koiran domestikaatio ja erityispiirteet kotieläimenä

Saved in:
Author: Huhta, Iida-Maria1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Science, Biology
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.6 MB)
Pages: 27
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202201041008
Language: Finnish
Published: Oulu : I.-M. Huhta, 2022
Publish Date: 2022-01-04
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Koirat ovat maailman suosituimpia lemmikkieläimiä. Jo vuosituhansien ajan ne ovat kulkeneet ihmisten rinnalla, ja yhdessä olemme levittäytyneet ympäri maailmaa. Tässä tutkielmassa selvitetään miten ja miksi koirasta tuli ihmisen paras ystävä. Koiran domestikaatioon, sekä sen erityispiirteisiin kotieläimenä tutustutaan tekemällä kirjallisuuskatsaus aiheesta seuraavien tutkimuskysymysten avulla: Millaisia eri teorioita koiran varhaisvaiheista on esitetty? Millaisia eroja domestikaation aikana koiran ja suden välille on kehittynyt? Mitä erityispiirteitä koiralla on kotieläimenä?

Koira periytyy todennäköisimmin jo sukupuuttoon kuolleesta susipopulaatiosta ja sen on arvioitu eronneen omaksi kehityshaarakseen myöhäisellä pleistoseenikaudella. Maantieteellisestä alkukodista on esitetty useita eri teorioita. Osa teorioista väittää, että koira olisi lähtöisin vain yhdestä kantasusipopulaatiosta, mutta osa puolestaan tukee useamman kantapopulaation mahdollisuutta. Vaikkei maantieteellisestä alkukodista olla varmoja, uskotaan että koiran ja ihmisen kumppanuus on alkanut, kun ihmiset ovat ottaneet löytämiään sudenpentuja lemmikeikseen ja ruokkineet niitä itselleen kelpaamattomalla liharavinnolla.

Domestikaation aikana koiralle on kehittynyt niin morfologisia, geneettisiä kuin käyttäytymisen piirteitä, jotka erottavat sen sudesta ja joiden avulla koirat ovat sopeutuneet elämään ihmisten rinnalla. Koirilla on lähes kaikille kotieläimille yhteisiä domestikaatiosyndrooman mukaisia piirteitä, mutta myös joitain vain koirille ominaisia muutoksia, kuten kulmankohottajalihaksen kehittyminen, sekä tärkkelyspitoisen ruokavalion hyödyntämiseen tarvittavan geenialueen moninkertaistuminen.

Kotieläinten keskuudessa koirilla on myös tiettyjä erityispiirteitä, joiden avulla ne ovat saavuttaneet nykyisenkaltaisen suosionsa. Näitä erityisominaisuuksia ovat fenotyyppinen monimuotoisuus, kyky ymmärtää ihmisen kommunikointia, uskomaton oppimiskyky, sekä hypersosiaalisuus, joka tekee koirista miellyttämishaluisia ja ihmiseen kiintyviä. Nämä ominaisuudet tekevät koirasta juuri sellaisen, mitä ihmisen parhaalta ystävältä vaaditaan: sopeutumiskykyisen erilaisiin ympäristöihin, useissa eri tehtävissä pärjäävän, saumattomaan yhteistyöhön kykenevän, sekä ehdotonta rakkautta ja kiintymystä meitä kohtaan osoittavan, uskollisen elämänkumppanin.

see all

Subjects:
Copyright information: © Iida-Maria Huhta, 2022. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.