University of Oulu

Rabinin salausjärjestelmä

Saved in:
Author: Takalahti, Suvi1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Science, Mathematics
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.1 MB)
Pages: 22
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202202151214
Language: Finnish
Published: Oulu : S. Takalahti, 2022
Publish Date: 2022-02-15
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Rabinin salausjärjestelmä on epäsymmetrinen salausjärjestelmä, eli siinä valitaan käyttöön kaksi avainta, salainen ja julkinen. Salausjärjestelmä perustuu suurten kokonaislukujen tekijöihinjaon vaikeuteen, sillä salaiseksi avaimeksi valitaan kaksi alkulukua ja julkisena avaimena käytetään näiden alkulukujen tuloa. Rabinin salausjärjestelmän murtamisen voidaan itseasiassa todistaa olevan yhtä vaikeaa kuin suurten lukujen alkulukutekijöihin jakaminen. Tämä on vahva ominaisuus ja Rabinin salausjärjestelmän merkittävä etu. Tekstin salaaminen perustuu vain yhteen neliöön korotukseen ja on näin ollen hyvin tehokasta. Viestiä avatessa ongelmaksi kuitenkin muodostuu, ettei saada yksiselitteistä vastausta, vaan vastauksia saadaan aina neljä.

Tässä tutkielmassa esitellään Rabinin salausjärjestelmän toimintaperiaatteet liittyen avaimen valintaan, tekstin salaamiseen ja viestin avaamiseen sekä todistetaan muutamia niihin liittyviä lauseita. Lisäksi perehdytään tarkemmin Rabinin salausjärjestelmän turvallisuuteen ja todistetaan, että Rabinin salausjärjestelmän murtaminen on yhtä vaikeaa kuin suurten lukujen alkulukutekijöihinjako. Lopuksi esitellään ratkaisuja neljän vastauksen ongelmaan, joista tarkimmin tutustutaan erääseen Rabinin salausjärjestelmän laajennukseen, Rabin-Williams salausjärjestelmään.

see all

Subjects:
Copyright information: © Suvi Takalahti, 2022. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.