Terästen hapettumiskoejärjestelyn herkkyysanalyysi |
|
Author: | Simonen, Senni1 |
Organizations: |
1University of Oulu, Faculty of Technology, Process Engineering |
Format: | ebook |
Version: | published version |
Access: | open |
Online Access: | PDF Full Text (PDF, 2.8 MB) |
Pages: | 16 |
Persistent link: | http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202203291460 |
Language: | Finnish |
Published: |
Oulu : S. Simonen,
2022
|
Publish Date: | 2022-03-30 |
Thesis type: | Bachelor's thesis |
Description: |
Tiivistelmä Tässä työssä tutkittiin aihionkuumennuksen aikana tapahtuvaa hapettumista. Aihionkuumennuksen aikana teräksenpinta hapettuu ja pinnalle muodostuu oksidikerros. Työn tavoitteena oli selvittää, onko lämpötilalla vaikutusta muodostuvaan oksidikerrokseen. Aihionkuumennuksessa aihiot kuumennetaan lämpötilaan, jossa niitä voidaan muovata valssaimilla. Aihionkuumennus voidaan toteuttaa askelpalkki- ja läpityöntöuuneilla, jotka ovat tavallisesti kaasulämmitteisiä. Vaihtoehtoisia lämmitystapoja ovat sähkölämmitys ja vedyn käyttäminen polttoaineena. Työhön sisältyy hehkutuskokeet sekä valomikroskooppikuvat näytepaloista. Työn neljä hehkutuskoetta toteutettiin pystysuoralla putkiuunilla ja termovaa’alla. Lämpötilan vaikutusta hapettumiseen tarkasteltiin näytteen massanmuutoksen avulla ja oksidikerroksien paksuuksilla. Tuloksena huomattiin lämpötilan nostamisen kasvattavan näytteen massanmuutosnopeutta ja muodostuvan hilseen määrää. Valomikroskooppisuurennuksista nähtiin lämpötilan vaikutus muodostuneen oksidikerroksen paksuuteen. see all
|
Subjects: | |
Copyright information: |
© Senni Simonen, 2022. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders. |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |