University of Oulu

Noetherin renkaat

Saved in:
Author: Rantapää, Joonas1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Science, Mathematics
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.1 MB)
Pages: 17
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202204261703
Language: Finnish
Published: Oulu : J. Rantapää, 2022
Publish Date: 2022-04-26
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Tutkielmaa varten lukijalla on hyvä olla peruskäsitys algebrallisista rakenteista ryhmärakenteista sekä niihin liittyvistä operaatioista. Aluksi käsitellään renkaiden ja niiden ideaalien määritelmät ja ominaisuuksia, joista siirrytään virittämiseen ja sen äärellisyyteen. Tutkielmassa hyödynnetään renkaista muodostettuja polynomirenkaita ja niiden ominaisuuksia. Näitä käytetään tutkielman loppua varten. Havainnollistavia esimerkkejä on laitettu tutkielmaan.

Noetherin renkaan määritelmää käyttäen annetaan esimerkkejä. Tutkielmassa nähdään miten rengas voi olla Noether vain jos sen kaikki ideaalit ovat äärellisesti viritettyjä ja se toteuttaa Emmy Noetherin muodostaman nousevan ketjuehdon. Tutkielmassa lopputulos on David HIlbertin kehittämän lauseen Hilbertin kantalauseen todistus, jonka Noetherin renkaasta muodostettu polynomirengas on myös Noetherin rengas.

see all

Subjects:
Copyright information: © Joonas Rantapää, 2022. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/