University of Oulu

Syötävät rokotteet

Saved in:
Author: Sipola, Katri1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Science, Biology
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.3 MB)
Pages: 19
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202205041813
Language: Finnish
Published: Oulu : K. Sipola, 2022
Publish Date: 2022-05-05
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Syötävät rokotteet ovat uusi kehitteillä oleva rokotemenetelmä, jossa kehon vastustuskyky aktivoidaan syömällä antigeenin sisältävä muuntogeeninen kasvi. Aktivoitu vastustuskyky reagoi kohtaamaansa antigeeniin ja alkaa tuottaa tälle vasta-aineita eli rokote tuottaa immuunivasteen samalla tavoin kuin perinteiset rokotteet.

Syötävien rokotteiden valmistus tapahtuu liittämällä kasvin perimään valitun taudinaiheuttajan antigeeniproteiinin sekvenssi. Kun siirtogeeni on osa kasvin perimää, kasvi alkaa tuottaa geenin koodaamaa antigeeniproteiinia. Rokotteita voidaan valmistaa useissa eri kasvilajeissa, jotka tarjoavat erilaisia hyötyjä tuotantokasveina. Esimerkiksi tomaatti (Solanum lycopersicum) olisi hyödyllinen tuotannossa nopean kasvunsa vuoksi. Syötäviä rokotteita voidaan valmistaa kasvien lisäksi muun muassa levissä ja hyönteisissä, mutta pääasiassa tällaisia rokotteita on kehitetty ja tuotettu kasveissa.

Syötävät rokotteet tarjoaisivat hyödyllisen vaihtoehdon immunisaatioon, jos ne saataisiin yleiseen käyttöön, sillä niitä on halpa tuottaa. Ne olisivat myös turvallisia, koska ne eivät sisällä mahdollisesti infektoivaa materiaalia, kuten heikennettyjä viruksia. Lisäksi syötävien rokotteiden kuljetus, jakelu ja annostelu on helpompaa kuin perinteisten rokotteiden. Kehittyvissä maissa syötävät rokotteet tarjoaisivat yksinkertaisen rokotustavan, sillä niiden tuottaminen ja jakelu eivät vaadi erityistä terveydenhuollon infrastruktuuria. Myös rokotteiden halvempi hinta perinteisiin rokotteisiin verrattuna olisi etu erityisesti kehittyvillä alueilla.

Syötävillä rokotteilla voidaan immunisoida sekä ihmisiä että eläimiä. Rokotetyyppiä voidaan hyödyntää patogeenien, kuten virusten ja bakteerien aiheuttamien sairauksien ehkäisemisen lisäksi ehkäisemään myös autoimuunisairauksia, kuten ensimmäisen tyypin diabetesta. Rokotteiden käyttöönotto vaatii kuitenkin vielä lisää tutkimusta. Ongelmana ovat myös geenimuunneltuja kasveja koskevat säännökset erityisesti Euroopassa. Tulevaisuudessa syötävät rokotteet voisivat tarjota useita käyttömahdollisuuksia sairauksien ehkäisyyn.

see all

Subjects:
Copyright information: © Katri Sipola, 2022. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/