University of Oulu

Kalvo-oikominen hoitomuotona ja sen verrattavuus kiinteään kojeoikomiseen

Saved in:
Author: Eriksson, Sini1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Medicine, Department of Dentistry
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.4 MB)
Pages: 23
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202205132017
Language: Finnish
Published: Oulu : S. Eriksson, 2022
Publish Date: 2022-05-16
Thesis type: Other thesis
Tutor: Pirttiniemi, Pertti
Harila, Virpi
Reviewer: Harila, Virpi
Pirttiniemi, Pertti
Description:

Tiivistelmä

Tämä kirjallisuuskatsaus käsittelee kalvo-oikomista hoitomuotona ja vertaa sitä kiinteään kojeoikomiseen. Tutkielman aineisto etsittiin käyttämällä Pubmedia sekä Google Scholaria. Kalvo-oikominen perustuu läpinäkyvästä muovista yksilöllisesti valmistettuihin kalvoihin, jotka kattavat koko hammaskaaren. Kalvojen suunnittelu tapahtuu tietokoneavusteisesti. Hoidon tehostamiseksi mukana voi olla hampaisiin kiinnitettäviä otepintoja sekä hammaskaarten välisiä kumivetoja.

Kalvo-oikominen on tehokas hoitomuoto erityisesti potilaille, joilla on yksinkertainen purentavirhe ja vähäiset ylipurennat. Avopurentaa eikä yli 15 asteen rotaatiota ole suositeltavaa hoitaa kalvo-oikomisella. Kalvo-oikominen mahdollisesti aiheuttaa vähäisempää juuren resorptiota, mutta tutkimusten väliset löydökset ovat hieman ristiriidassa. Parodontaalinen terveys ja sitä kuvaavat indeksit säilyvät kalvo-oikomisen aikana parempana kuin kiinteän kojeoikomisen aikana. Kalvojen suusta poistettavuus vaikuttaa positiivisesti suuhygienian ylläpitoon. Kalvo-oikomisen aiheuttama kivun määrä on samaa luokkaa kuin kiinteillä oikomiskojeilla.

see all

Subjects:
Copyright information: © Sini Eriksson, 2022. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.