University of Oulu

Sieniloiset ja käyttäytymisen manipulaatio

Saved in:
Author: Haikonen, Laura1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Science, Biology
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.4 MB)
Pages: 23
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202205172154
Language: Finnish
Published: Oulu : L. Haikonen, 2022
Publish Date: 2022-05-18
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Useilla eri loisilla on kyky manipuloida isäntäeläinten käyttäytymistä. Tällaisia loisia ovat esimerkiksi eräät jouhimadot, virukset ja sienet. Yksi tapa, jolla käyttäytymisen manipulaatio voi ilmetä, on erilaisten hyönteisten ja joidenkin hämähäkkien sairastama kipuamistauti.

Kipuamistauti on ilmiö, jossa loinen saa isäntäeläimensä käyttäytymään loiselle edullisella tavalla. Taudille tyypillistä on isäntäeläimen vaellus korkeammalle sijainnille, missä se tarrautuu aloilleen, ennen kuolemaansa. Kipuamistautia saavat aikaan mm. sieniloiset, joihin tässä työssä keskitytään. Eniten sieniloisten aikaansaamaa kipuamistautia on tutkittu muurahaisilla.

Sieniloiset leviävät ilmateitse itiöiden avulla. Infektion alkuvaiheessa sieni kasvaa muurahaisen elimistössä. Kun sieni on kasvanut tarpeeksi, alkaa se vaikuttaa isäntänä toimivan muurahaisen käyttäytymiseen erilaisten neurologisten ja geneettisten mekanismien avulla. Manipuloitu muurahainen alkaa harhailla valohakuisesti ympäristössä hakeutuen kasvillisuudessa ylöspäin. Lopulta sieni saa muurahaisen takertumaan aloilleen, minkä jälkeen muurahainen lopulta menehtyy. Tämän jälkeen sieni ottaa haltuunsa kuolleen muurahaisen koko ruumiin ja alkaa levittää itiöitä.

Manipuloidun muurahaisen käyttäytyminen voidaan nähdä manipulaatiokyvyn omaavan sieniloisen fenotyypin laajennettuna ilmentymänä, jolloin se on ominaisuus, johon kohdistuu valintaa. Käyttäytymisen manipulaatiolla näyttäisi olevan yhteys isäntäeläinten sosiaalisuuteen. Esimerkiksi muurahaiset ovat sosiaalisia hyönteisiä, jotka ovat kehittäneet monia keinoja suojautua loisia vastaan. Sieniloisten manipulaatiokyky toimii ikään kuin keinona päästä näiden suojamekanismien ohitse. Sieniloisen ja sen isäntänä toimivien muurahaisten välillä tapahtuu selvästi koevoluutiota. Kukin sieniloinen on erikoistunut manipuloimaan vain tiettyjä muurahaisia.

Käyttäytymisen manipulaatio on kehittynyt sienikunnan sisällä useampaan otteeseen. Tällainen konvergentti evoluutio kertoo siitä, että kyseessä on todella hyödyllinen adaptaatio, joka edistää sienen kelpoisuutta.

see all

Subjects:
Copyright information: © Laura Haikonen, 2022. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/