University of Oulu

Kirjasto Tuiraan

Saved in:
Author: Jämsä, Aatu1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 51.1 MB)
Pages: 8
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202205202319
Language: Finnish
Published: Oulu : A. Jämsä, 2022
Publish Date: 2022-05-23
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Suunnittelin kandityössäni uuden kirjaston Oulun Tuiraan, aivan Merikosken voimalaitoksen viereen. Kirjastolle annoin nimeksi Klifo.

Klifo, eli kallioseinämäinen rantatörmä kuvastaa rakennuksen muodostamaa jyrkkää kallionkielekettä, joka tarjoaa vaikuttavia näkymiä niin rakennuksen sisältä, terassilta kuin Merikosken sillaltakin. Rakennus asettuu luontevasti puiston aiemmin epäkäytännöllisimpään osaan rajaamalla samalla puistoaluetta pois muuntamon kyljestä ja tukemalla puiston toimintaa ikään kuin halaten sitä. Samalla se säilyttää puistosta aukeavat näkymät Toivoniemen suuntaan.

Kirjaston massoittelu koostuu kahdesta solidista toisiinsa nähden taitetusta kappaleesta, jotka on aseteltu toimintojen, näkymien ja luonnonvalon kannalta harkitusti. Julkisivujen kova ja tumma liuskekivi viittaa teollisen ympäristön voimakkuuteen ja voimalaitoksen tummiin ikkunasyvennyksiin. Interiöörien pehmeän lämpimät puupinnat puolestaan kontrastisesti muodostavat vastaanottavan ja miellyttävän tilan opiskella, lukea ja työskennellä.

Sisääntulosyvennys ikään kuin halkaisee massasta palasen, paljastaen sisätilojen lämpimän puun, monitoimitilan toiminnot ja näkymäakselin rakennuksen läpi. Heti sisälle astuttaessa aula tarjoaa vaikuttavan tilallisen kokemuksen ja muodostaa selkeät kulkusuunnat infopisteelle, kahvioon, kirjastosaleihin, narikkaan ja monitoimitilaan. Monitoimitilan avattavat lasiseinät mahdollistavat yhteisöllisten avointen tapahtumien järjestämisen samalla puiston toimintaa tukien.

Aulasta laskeuduttaessa kohti kirjastosaleja avautuu vaikuttava näkymä Merikoskeen ja muodostaa samalla luonnollisen siirtymän hiljaisempaan tilaan. Kirjastosalien kirjahyllyt ovat matalia, jotta niistä näkee yli. Lasten ja aikuisten yhtenäisen kirjastosalin lisäksi kerroksessa on opiskeluun ja työskentelyyn varattu hiljainen tila, äänieristetty bändihuone ja portaikon alle sijoittuva lasten pehmeä lukuluola.

Pystyjaolliset valoaukot korostavat ulkoisesti massan solidiutta ja luovat sisälle vaikuttavaa valon ja varjon vuoropuhelua hilliten samalla suoraa auringonpaistetta yhdessä kirjastosalin edustan köynnöskasvillisuuden kanssa.

see all

Subjects:
Copyright information: © Aatu Jämsä, 2022. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/