University of Oulu

Lasten iän arviointi arkeologisessa luuaineistossa alahampaiden puhkeamisen perusteella : kahden menetelmän vertailu

Saved in:
Author: Laitinen, Katja1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Humanities, Archaeology
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.9 MB)
Pages: 22
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202205232354
Language: Finnish
Published: Oulu : K. Laitinen, 2022
Publish Date: 2022-05-23
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Tutkielmassani tutkin lasten iänmääritystä hampaiden ja niiden puhkeamisen perusteella käyttäen apuna kahta menetelmää sekä sitä, saadaanko näillä eri menetelmillä erilaiset tulokset. Toinen menetelmistä perustuu Douglas Ubelakerin kuvasarjaan, jossa on esitettynä kuvin hampaiden kehityksen ja puhkeamisen vaiheet. Toinen menetelmistä on uudempi ja siinä käytetään Atlas tietokoneohjelmaa. Suomessa ei ole tehty aiemmin vastaavaa menetelmien vertailua arkeologisten aineistojen yhteydessä. Aineistona tutkielmassani käytin lasten alaleukoja, jotka on kaivettu Oulun Tuomiokirkon kaivauksilta 1996 ja 2002, sekä Iin Haminan kaivauksilta 2009, yhteensä 68 alaleukaa. Valintaperusteena aineistolle oli se, että kaikissa alaleuoissa oli joko puhkeamassa olevia hampaita nähtävillä tai edes yksi hammas jäljellä.

Tutkimuksessani ei varsinaisesti voi arvioida kumpi menetelmistä olisi tarkempi suomalaisessa arkeologisessa aineistossa, koska oikeat iät eivät ole tiedossa. Pääsääntöisesti Atlas arvioi aineistoa vanhemmaksi verrattuna Ubelakeriin. Ubelakerin menetelmällä saa nuoremmistakin yksilöistä tehtyä hyvin arvioinnin. Kahden menetelmän käyttö täydentää toisiaan ja auttaa näkemään kokonaisuutta, jos toisen menetelmän kohdalla olisi arvioinnissa epäröintiä.

see all

Subjects:
Copyright information: © Katja Laitinen, 2022. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.