University of Oulu

Tuiran puiston entisen Ylilääkärin asunnon korjaussuunnitelma

Saved in:
Author: Nokelainen, Salli1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 45.9 MB)
Pages: 24
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202205242387
Language: Finnish
Published: Oulu : S. Nokelainen, 2022
Publish Date: 2022-05-24
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Harjoitustyön tarkoituksena oli laatia korjaus- sekä uudelleenkäyttösuunnitelma Oulun Tuiranpuistossa sijaitsevaan entiseen Ylilääkärin asuntoon. Työ koostuu sekä yksilötyö, että ryhmätyö osuudesta. Rakennus mitattiin paikanpäällä ja sen pohjalta laadittiin ryhmissä säilyneisyyskaaviot, sekä ajantasapiirrustukset. Ne osoittavat koko rakennuksen elinkaaren, sekä sen aikana tehdyt muutokset ja selvitykset.

Kohderakennus sijaitsee Tuiranpuistossa ja on osana vanhaa sairaalakokonaisuutta. Sekä Tuiranpuistossa sijaitseva Ylilääkärin asunto, että vanha mielisairaala ovat arkkitehti V. J. Sucksdorffin suunnitelemat.

Entinen Ylilääkärin asunto saa korjaussuunnitelman myötä uuden käyttötarkoituksen ja se muutetaan kahvila/ -ravintolaksi, joka tarjoaa myös majatalopalveluita. Kohteen arvokkuuden ja merkittävän historian vuoksi halusin suunnitelmissani säilyttää sen yleisilmeen mahdollisimman hyvin, ja jopa entisöidä sitä, missä rakennusta on aikaisemmin vanhaa kunnioittamatta uudistettu.

Tavoitteenani oli uudistaa rakennus vanhaa kunnioittaen ja tarjota sille uusi käyttötarkoitus, jonka myötä monilla ihmisillä olisi mahdollisuus päästä tutustumaan sen historiaan ja näin ollen vilkastaa myös Tuiranpuiston elämää. Rakennuksen sisätiloihin pyrin luomaan yhtenäisen tunnelman, jossa on samaanaikaan vivahteita rakennuksen jugendtyylistä ja muilta aikakausilta. Muovilattiat vaihdetaan kauttaaltaan puuhun ja seinille vanhaa jäljittelevtä tapetit. Värimaailma on kauttaaltaan maanläheinen ja lämmin.

Kahvilan asiakaskäyttöön tarkoitetut salit sijoittuvat rakennuksen etelä- ja itäpuolelle. Terassia on laajennettu ja sen kylkeen lisätään inva-nousu, jotta sisäänpääsy on esteetön. Taakse sijoittuvat henkilökunnan tilat ja toimisto, sekä keittiö ja siihen liittyvä säilytys. Keittiöön kulku toimii keittiön eteisen kautta luontevasti. Yläkertaan sijoittuvat kaksi majoitushuonetta, jotka on mahdollista vuokrata pidemmäksi tai lyhyemmäksi ajaksi, sillä ne on varusteltu kaikilla perustarpeilla. Molemmista huoneista löytyy pieni keittiö sekä kylpyhuone ja suihku.

Myös yksi ylimääräinen suihku, joka on tarkoitettu henkilökunnan tarpeisiin, löytyy yläkerrasta. Julkisivut pysyvät samankaltaisina. Yksi uusi ikkuna avataan itään olevasta kahvilan salista, jotta saataisiin saliin lisää valoa. Tämä ikkuna oli myös alkuperäisissä V. J. Sucksdorffin piirrustuksissa, mutta sitä ei rakennettu. Eteläisellä julkisivulla terassia on laajennettu, muilla julkisivuilla ei ole tehty muutoksia alkuperäiseen nähden.

see all

Subjects:
Copyright information: © Salli Nokelainen, 2022. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/