University of Oulu

Kerrostalo Kempeleen Vihiluotoon

Saved in:
Author: Lackman, Janina1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 11.9 MB)
Pages: 10
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202205242404
Language: Finnish
Published: Oulu : J. Lackman, 2022
Publish Date: 2022-05-25
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Kandityöni aiheena on yksikkömme vuotuiseen yhteisprojektiin kuuluva nykyaikaisen arkkitehtuurin alainen kerrostalon asuntosuunnittelun harjoitustyö. Tehtävän työstö alkoi asemakaavan muutossuunnitelmalla Kempeleen Vihiluotoon, Lentokentäntien pohjoispuolelle. Alueelle tuli jatkoa varten suunnitella vähintään yksi kerrostalojen korttelialue. Sijoitin korttelini nykyisin alueella sijaitsevan lentokenttähotellin tietämille, lähelle Natura-alueen rajaa. Korttelini koostuu yhdestä tontista, jonka pihapiiriin oli varattu tilaa kahdelle toisiaan kulmasta peilaavalle asuinkerrostalolle.

Aluesuunnitelman jälkeen syvennyin kerrostalokorttelini pohjoispuolisen talon tarkempaan suunnitteluun. Suunnitelmani tavoitteena oli monipuolistaa omakotitalo valtaista Vihiluodon aluetta ja tuoda sinne tueksi pienimuotoista yhtiöasumista. Halusin rakennuksiini sijoittuvien asuntojen olevan toimivia ja väljästi mitoitettuja kokonaisuuksia. Alueen henkeen sopivat hieman suuremmat perheille ja pariskunnille mitoitetut asunnot. Keskitin siis suunnitteluni kahden, kolmen ja neljän huoneen asuntoihin. Suunnitelmani kerrostalo sisältää neljä kerrosta, joissa on yhteensä 17 asuntoa. Niistä kuusi on kaksioita, seitsemän kolmiota ja neljä neliötä. Alimman kerroksen kolmio on inva-asunto. Koko rakennus on esteetön. Asuntojen lisäksi rakennukseen kuuluvat sen ensimmäiseen kerrokseen sijoittuvat tekniset tilat ja yhteistilat, kuten pesutupa, saunatilat ja häkkivarasto. Pihapiirin kokonaisuuteen kuuluu myös läheiseen piharakennukseen sijoittuvat pyörävarasto ja kerhotilat.

Arkkitehtoninen tavoitteenani oli luoda muodoltaan yksinkertainen ja veistoksellinen rakennus, johon eri materiaalien värit ja tekstuurit tuovat mielenkiintoa. Rakennukseni on pohjasta katsottuna suorakulmainen särmiö, jonka oikeaa ala nurkka on vedetty pituus suunnassa ulos terävään kulmaan. Samasta kulmasta nostin katon reunaa loivasti nousevaan kärkeen, joka laskee sitä viistosti risteävään kulmaan. Rakennuksen julkisivuja avaavat suuret ikkunat, etujulkisivun lasiseinä ja asuntokohtaiset parvekkeet, joiden lasitukset avautuvat rakennuksen lyhyisiin päätyihin ja keskelle takajulkisivua.

Julkisivujen materiaaleina ovat perustuksen luonnonkivi pintainen sokkeliverhous, pintakäsitelty vaakalaudoitus, seinäpintojen valkoinen hierretty kolmikerrosrappaus, ritilä detaljien ja portaikon pintakäsitelty liimapuu, suurien ikkunapintojen kirkas lasi ja turvalasi sekä katosta takajulkisivulle ja matalammalle sivujulkisivulle jatkuva musta konesaumattu peltikate.

see all

Subjects:
Copyright information: © Janina Lackman, 2022. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.