University of Oulu

Asemakaavasuunnittelu : Kempeleen Vihiluoto

Saved in:
Author: Melnik, Viktoria1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 8.9 MB)
Pages: 18
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202205292436
Language: Finnish
Published: Oulu : V. Melnik, 2022
Publish Date: 2022-05-30
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Kempeleessä Vihiluodon alueella toimii Vihiluodon kyläyhdsistys, jonka tarkoituksena on kehittää nuorten ja aikuisten urheilumahdollisuuksia ja viihtyvyyttä alueella. Kyläyhdistys on lisännyt alueelle jalkapallokentän, 6 beach volley kenttää, frisbeegolfradan ja skeittirampin. Alueella on runsaasti luontopolkuja ja ympäristöstä nauttiminen toimii niin kesäisin kuin talvisinkin. Talvella alueella on latuja ja jalkapallokentällä luistelukenttä. Alueen luonto on myös erityistä. Vihiluodon rannikkoalue toimii erilaisten lintulajien levähdyspaikkana. Rannikkoalueelle on myös rakennettu lintutorni alueen tarkastelua varten. Lentokentäntien varrella sijaitsee muutama liike ja talousrakennus, mutta muuten alue on suurimmaksi osaksi erillispientaloaluetta.

Suunnittelun inspiraationa on toiminut Vihiluodon kyläyhdistys ja tavoitteenani on ollut lisätä vetovoimaisuutta alueelle suunnittelemalla ranta alueelle lomailu mökkejä ja kehittämällä urheilumahdollisuuksia vierailijoille. Rannikko alueelle suunnittelin padel kenttiä, katsomon beach volleylle ja suuremman rantakahvilan. Suunnittelun lähtökohtana on ollut myös korostaa alueen erityistä luontoa muokkaamalla aluetta sitä kunnioittavasti. Natura alueelle suunnittelin lisää luontopolkuja ja latuja. Pienemmille saarille olisi myös pääsy himmeästi valaistujen siltojen kautta. Saarilla olisi mahdollisuus grillaamiseen ja saunomiseen. Ranta aluetta suurensin ja lisäsin rantalinjaan kävelypolun, joka johtaisi lopuksi luontopolulle.

Vihiluodontien ja Professorintien risteykseen suunnittelin tiiviimmin kerrostalokortteleita, joiden kerroskorkeus pienenee rantaan päin suunnattaessa. Näin pyrin sulauttamaan uudet rakenteet jo olemassa olevaan rakennuskantaan. Vihiluodontietä laajensin promenadiksi ja kerrostalojen ensimmäiset kerrokset toimivat liike- ja toimistotiloina. Tämä suunnittelualueen osan ajattelin toimivan Vihiluodon porttina, jonka tarkoituksen on herättää ohikulkijan uteliaisuus eksyä Vihiluodon rannalle.

see all

Subjects:
Copyright information: © Viktoria Melnik, 2022. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.