University of Oulu

Ompelijattarista taistoon : naisten toimijuus Oulun Työväenyhdistyksen naisosastossa vuosina 1899–1905

Saved in:
Author: Nissinen, Sini-Marija1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Humanities, History
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.4 MB)
Pages: 27
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202206012500
Language: Finnish
Published: Oulu : S.-M. Nissinen, 2022
Publish Date: 2022-06-02
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Kandidaatintutkielmassani tarkastelen Oulun Työväenyhdistyksen (OTY) naisosaston naisten toimijuutta 1900-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana. Naisosasto syntyi vuonna 1899. Tällöin Suomessa niin työ- kuin naisväkikin alkoi järjestäytyä ja aiempaa ideologisempi sävy alkoi näkyä Työväenliikkeen kuin myös OTY:n sisällä.

Päätutkimuskysymyksenä on, mikä oli naisten rooli OTY:n naisosastossa, huvitoimikunnassa ja ompelijatar -osastossa. Mainitut toimikunnat ja osastot ovat vahvasti kytköksissä toisiinsa ja limittäytyvät jäsenistöllään toisiinsa.

Naisosaston alkuvuodet oli vaihderikkaita ja paikoittain epäaktiivisia. Tarkastelu ajankohtani aikana osaston toiminta koki hiipumisen kertaalleen. Naiskysymys ja ja heidän oikeutensa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa olivat alkutekijöissään. Tämä epävarmuus ja rohkeus asettua esiin näkyy myös aineistossani ja pyrin tutkielmassani tuomaan esiin kohtia jossa heidän toimijuutensa oli proaktiivista.

see all

Subjects:
Copyright information: © Sini-Marija Nissinen, 2022. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.