University of Oulu

Pintapuhtauden mittausmenetelmät meijeriteollisuudessa

Saved in:
Author: Kujanpää, Riina1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Process Engineering
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.3 MB)
Pages: 26
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202206032590
Language: Finnish
Published: Oulu : R. Kujanpää, 2022
Publish Date: 2022-06-03
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Tämä kandidaatintyö käsittelee meijeriteollisuudessa käytössä olevia pintapuhtauden mittausmenetelmiä. Työn tavoitteena on selvittää pintapuhtauden mittaamisessa tällä hetkellä vallalla olevia käytäntöjä ja mahdollisia keinoja pintapuhtauden ja tuoteturvallisuuden parantamiseksi. Kiinnostus kohdistuu myös siihen, millaisia mittausmenetelmiä olisi tarpeen kehittää tulevaisuudessa. Meijeriteollisuus on suuri vedenkuluttaja ja ympäristövaikutusten aiheuttaja. Pintapuhtauden validoinnilla voidaan ylläpitää vaadittavaa puhtaustasoa ilman, että suoritetaan tarpeetonta puhdistamista. Tällöin voidaan säästää vettä, energiaa, työtä ja kemikaaleja.

Työssä käydään läpi meijeriteollisuuden puhdistuskäytäntöjä, lainsäädännön asettamia vaatimuksia ja pintapuhtauden mittausperäiseen validointiin käytössä olevia menetelmiä. ATP-bioluminesenssin havaitaan olevan nykyisistä mittausmenetelmistä nopein ja luotettavin meijeriteollisuuden pintapuhtauden mittaamiseen. Tulevaisuudessa voisi olla myös tarvetta kokonaan uudelle mittausmenetelmälle, joka vastaisi ATP-bioluminesenssin tämänhetkisiin puutteisiin.

see all

Subjects:
Copyright information: © Riina Kujanpää, 2022. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.