University of Oulu

Huumeiden suun terveysvaikutukset

Saved in:
Author: Porola, Lotta1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Medicine, Department of Dentistry
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.4 MB)
Pages: 29
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202206052594
Language: Finnish
Published: Oulu : L. Porola, 2022
Publish Date: 2022-06-06
Thesis type: Other thesis
Tutor: Tiisanoja, Antti
Vainionpää, Raija
Reviewer: Kokkola, Outi
Tiisanoja, Antti
Description:

Tiivistelmä

Huumeiden kokeilu ja käyttö ovat yleistyneet Suomessa 1990-luvulta lähtien. Kannabis on yleisimmin kokeiltu tai käytetty huume, ja kannabiskokeilut ovat nelinkertaistuneet viimeisten vuosikymmenten aikana. Myös muiden huumausaineiden kokeilut ovat lisääntyneet. Huumeiden käyttäjillä on usein huono suunterveys. Huono suunterveys on monesti seurausta heikosta kotihoidosta ja huonoista elämäntavoista, mutta voi johtua myös esimerkiksi huumeiden aiheuttamasta suun kuivumisesta.

Tutkielmassa käsitellään yleisimmin käytettyjen huumeiden vaikutusta suun terveyteen. Aineistona käytettiin kansainvälisiä tutkimuksia ja kirjallisuutta, joissa käsitellään eri huumeiden vaikutusta eri suun sairauksiin.

Kirjallisuuskatsauksessa havaittiin huumeiden käyttäjillä olevan huono suunterveys, joka johtuu kehnojen elintapojen lisäksi muun muassa joidenkin huumeiden aiheuttamasta suun kuivumisesta. Lisäksi tietyt huumeet laskevat syljen pH:ta, joka aiheuttaa erosiivista kulumista, etenkin yhdistettynä hampaiden narskutteluun, joka on seurausta huumeiden käytöstä. Yksittäisen huumeen vaikutuksista suun terveyteen löytyi kirjallisuudesta vähän tutkimuksia, koska usein huumeiden käyttäjät käyttävät useita eri huumeita sekaisin tai käyttävät huumeiden lisäksi tupakkatuotteita ja alkoholia.

see all

Subjects:
Copyright information: © Lotta Porola, 2022. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/