University of Oulu

Transistorin toiminta ja flash-muisti

Saved in:
Author: Heikkinen, Niko1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Science, Physics
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.3 MB)
Pages: 36
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202206193026
Language: Finnish
Published: Oulu : N. Heikkinen, 2022
Publish Date: 2022-06-20
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Transistorit ovat olennainen osa digitaalista maailmaa. Nykyisin lähes kaikista sähkölaitteista löytyy yksi tai useampi mikropiiri. Mikropiirit ovat puolijohdekomponenteista muodostettuja kokonaisuuksia, jotka ovat perinteisiä sähköpiirejä huomattavasti tiiviimpiä, nopeampia ja halvempia valmistaa.

Ymmärtääksemme transistorien toimintaa, tässä työssä käydään läpi puolijohteiden, ja niistä muodostettujen komponenttien, sähköisiä ominaisuuksia. Puolijohteet ovat materiaaleja, jotka johtavat sähköä heikommin kuin metallit, mutta paremmin kuin eristeet. Seostamalla puolijohteita saadaan niiden ominaisuuksia muunnettua puolijohdekomponenttien käyttöön soveltuvaksi. Työssä käydään läpi miten varauksenkuljettajat, ja niistä muodostuva sähkövirta, kulkeutuvat diodeissa, bipolaaritransistoreissa ja kanavatransistoreissa. Tuloksena selviää miten transistoreja voidaan soveltaa vahvistimina, kytkiminä ja muistisoluina.

Flash-muisti on sähköisesti uudelleen ohjelmoitava haihtumaton muistityyppi, jonka toiminta perustuu kelluvan hilan transistorien kykyyn pitää varausta. Työssä esitetään miten transistoreita käyttäen saadaan muodostettua NOR- ja NAND-muistijärjestelmät. Lopuksi pohditaan transistorien tulevaisuudennäkymää ja teknologian kehitystä.

see all

Subjects:
Copyright information: © Niko Heikkinen, 2022. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/