University of Oulu

Kerrostalo Kempeleen Vihiluotoon

Saved in:
Author: Sutinen, Emma1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 27.8 MB)
Pages: 19
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202206203063
Language: Finnish
Published: Oulu : E. Sutinen, 2022
Publish Date: 2022-06-21
Thesis type: Bachelor's thesis
Tutor: Pihlajaniemi, Janne
Description:

Tiivistelmä

Kandidaatintyönäni toimii yhdyskuntasuunnittelun, asuntosuunnittelun sekä rakennusopin kurssin muodostama yhteisprojekti, jossa painotan asuntosuunnittelun osuutta. Kantavana teemana kurssien läpi on toiminut viihtyisä eläminen ja asuminen sekä erilaisten ihmisryhmien ja toimintojen huomioiminen.

Aloitimme kurssikokonaisuuden yhdyskuntasuunnittelulla, joka sijoittuu Vihiluotoon. Vihiluoto on ympäristönä uniikki, sillä sieltä löytyy meren suistoalueen lintuvesien lisäksi kerrostunut ja värikäs asutuskanta. Kempeleen kaupunki toivoi vihiluotoon yrityskeskusta sen Lentokentän läheisen sijainnin vuoksi. Tämän lisäksi toiveena oli asuinalueen yhteisöllisyyden ja viihtyisyyden vaaliminen.

Näiden lähtökohtien pohjalta sijoitin Lentokentäntien varteen tiiviit yrityskorttelit, joiden korkeat massat toimivat porttina alueelle ja vaimentavat samalla tieltä päin tulevaa melua. Yrityskorttelit ottavat mittakaavassaan mallia alueella jo olevista yritysrakennuksista. Rakennusten mittakaava pienenee kohti Vihiluodon kärkeä luoden luontevan siirtymisen yleisistä yrityskortteleista kohti yksityisempää asumista. Alueen omakotitalokannan halusin säilyttää, ja sitä on tuettu täydentämisrakentamisella. Asuinkerros- ja rivitalokortteleissa rakennukset rajaavat sisäänsä yhteisölliset pihat, joissa on tilaa elämiselle. Lisäksi lisäsin suunnittelualueelle virkistyskäyttöön soveltuvia polkuja ja kevyen liikenteen väyliä suiston luonnosta nauttimista varten. Polut päättyvät Vihiluodon kärjessä sijaitsevaan puistoon, josta löytyy kahvilan lisäksi eri liikunta-aktiviteetteja aina leikkipuistosta ja uimarannasta pallopelikenttään ja ulkoliikuntasaliin.

Valitsin jatkokäsittelyyn Professorintien ja Vihiluodon välisen risteyksen korttelin suistoon suuntaavan rakennuksen. Piha tarjoaa kohtaamispaikkoja eri ikäisille ihmisille: leikkipaikan, oleiluportaiden, kesäkeittiön ja kaupunkipuutarhan tuovat ihmisiä yhteen. Pihan alla sijaitsee paikoitus, joten sen pintaa on nostettu hieman. Käynti pihalle tapahtuu portaiden tai huoltoreitin kautta.

Näen Vihiluodon asujaprofiilin koostuvan pääosin perheistä, vanhemmasta väestä ja yrityskorttelien työssäkäyvistä. Asuntojakauma, erikokoiset yksiöt, kaksiot ja kolmiot, sekä ylimmän kerroksen neliö syntyivät tämän pohjalta. Asunnoissa on huomioitu arjen toimivuus vaatehuoneiden, toimivien eteisten, työpisteiden ja muiden toimintojen sijoittelulla. Luksusta tuovat monissa asunnoissa omat saunat. Alimmasta kerroksesta on käynti paikotushalliin, ja sinne sijoittuvat myös varastot ja yhteistiloja. Rakennuksen erikoisuutena ovat sen viisto seinä, joka tarjoaa näkymälinjan pihalta suistoon, sekä ylimmän kerroksen kattoterassi, joka avautuu kohti merta. Useat asunnot avautuvat useampaan ilmansuuntaan, jolloin ne saavat parhaat puolet sekä pohjoisen maisemista että etelän ja lännen auringosta. Julkisivumateriaalina toimii tiililaatta.

Rakennusopin vaiheessa pyrin viemään ideani detaljitasolle tavoitteenani tasokkaat työ- ja rakennusosapiirustukset. Terassidetaljin käännetyn rakenteen tutkiminen, detaljien ja mitoituksen tarkentaminen sekä julkisivuverhouksen detaljit täydensivät alkuperäisiä suunnittelutavoitteitani.

see all

Subjects:
Copyright information: © Emma Sutinen, 2022. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/