University of Oulu

Tuiran kirjasto

Saved in:
Author: Kuisma, Viivi1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 7.6 MB)
Pages: 14
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202207123250
Language: Finnish
Published: Oulu : V. Kuisma, 2022
Publish Date: 2022-07-13
Thesis type: Bachelor's thesis
Tutor: Lassila, Anssi
Description:

Tiivistelmä

Kandidaattityökseni valitsin syksyllä 2021 käydyn nykyaikaisen arkkitehtuurin lopputyöni. Kurssilla tehtävänä oli suunnitella Tuiraan, Merikosken voimalan vierelle, uusi kirjasto.

Tavoitteenani oli suunnitella kirjasto, joka tarjoaisi erinomaiset puitteet lukemiseen ja kirjoihin tutustumiseen, mutta myös vastaisi pulaan hiljaisista opiskelu- ja työtiloista etätyöskentelyn lisäännyttyä. Sen lisäksi toivoin suunnittelemani kirjaston toimivan viihtyisänä kohtaamispaikkana, jossa voisi viettää aikaa leikkien, tutustuen verstaan toimintoihin tai nauttien kahvion tarjoiluista.

Kirjaston sijoittamisen, massoittelun ja aukotuksien lähtökohtana toimi ympäristön antamat suuntaviivat ja toive kauniista sisänäkymästä läpi kirjaston Koskitieltä Merikoskelle. Paikaksi valikoitui tontin itäinen kulma, jolloin suljetut näkymät ovat kohti idän sähkökeskusta ja houkuttelevat avarat näkymät ovat pääosin kohti lounaista Merikoskea. Rakennuksen läntinen julkisivu kaartuu puiston ja jalankulkutien suuntaisesti, jolloin julkisivun aukotukset avaavat kauniit näkymät läntistä puistoa kohti. Tontilla olevia elementtejä, kuten kadun varren puurivistö ja vanhat näyttävät kiviportaat on otettu osaksi suunnitemaa.

Arkkitehtuuriltaan rakennus on yksinkertaisen moderni. Valkobetoni materiaalina ei herätä suurta huomiota rapattujen ja betonisten rakennusten rinnalla, vaan sopii osaksi aluetta. Aukotuksiin on käytetty kirkasta lasia tuomaan sisätiloihin valoa ja avaruutta, sekä yhdistämään kauniit näkymät osaksi kirjastomiljöötä.

Kirjaston toiminnot on jaettu kerroksittain toiminnallisista tiloista hiljaisiin tiloihin. Sisääntulokerros on kahvihetkiä, tapaamisia ja yleisötapahtumia varten. Kerrosta alempana, -1.kerroksessa on valoisa kirjasali, josta löytyy kirjoja aikuisille, nuorille ja lapsille. Lasten maailma sijaitsee portaiden ja 1.kerroksen alla, joka luo lapsille pienempimittakaavaiset tilat. Hiljaiset ja rauhallisemmat työskentelytilat löytyvät noustessa sisääntulokerroksesta parvelle 2.kerrokseen.

see all

Subjects:
Copyright information: © Viivi Kuisma, 2022. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/