University of Oulu

Asuinkerrostalo Vihiluotoon

Saved in:
Author: Sahala, Henrikki1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 18.2 MB)
Pages: 10
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202208053296
Language: Finnish
Published: Oulu : H. Sahala, 2022
Publish Date: 2022-08-05
Thesis type: Bachelor's thesis
Tutor: Pihlajaniemi, Janne
Description:

Tiivistelmä

Kandidaatintyön suunnittelutavoitteet

Kandidaatintyöni kuuluu yhteisprojektiin, joka muodostuu Asemakaavasuunnittelun (YS), Asuntosuunnittelun (NARK), ja Kerrostalosuunnittelun (RO) kursseista. Kandidaatintyössäni painotan asuntosuunnittelua.

Asemakaavasuunnittelun tavoitteena oli suunnitella asuinalue Kempeleen Vihiluotoon, sekä kehittää alueen vetovoimaisuutta tuomalla sinne lisää liiketilaa. Suunnittelualue kattoi lähes koko Vihiluodon koillispuolen ja sijoittui Airport hotellin läheisyyteen. Idässä alue rajautui Natura 2000 -luonnonsuojelualueeseen ja etelässä Lentokentäntiehen.

Suunnittelutavoitteeni olivat luoda alueelle tiiviin kylämäistä kaupunkirakennetta, parantaa kevyen liikenteen sujuvuutta ja tehostaa alueen maankäyttöä. Vilkkaasti liikennöidyn lentokentäntien tuntumaan suunnittelin korkeaa liiketilaa, joka suojaa aluetta liikenteen melulta, sekä asuinkerrostaloja, jotka madaltuvat rannikkoa lähestyttäessä. Tämä mahdollistaa hyvät näkymät Natura-aluelle ja merelle. Kerrostalokorttelien intiimi mittakaava tekee niistä helposti hahmotettavia. Rannikolle lammashaan tilalle suunnittelin tiiviin kanaalien halkoman pientaloasuinalueen, josta on laajat kevyenliikenteen kulkuyhteydet joka puolelle Vihiluotoa. Alueen monimuotoiset luontoarvot olivat myös tärkeät säilyttää, ja tiiviillä rakentamisella oli mahdollista jättää vehreitä puistoalueita asuinalueiden väliin.

Asuntosuunnittelun kohteeksi valikoitui 4-kerroksinen matala vihiluototiellä rannan puolella sijaitseva pistetalo. Suunnittelussa oli oleellista saada kortteli istumaan ympäristöönsä, joka on varsin väljästi ja matalasti rakennettua. vihiluototiellä rannan puolella. Vihiluoto on alueena myös erittäin tasaista, joten matalakin rakennus näkyy kauas. Korttelin pihan suunnittelun lähtökohtana oli hyödyntää kansipihaa vapaa-ajankäyttöön istutusaltaiden, grillikatoksen, sekä omenatarhan muodossa. Suunnittelin pihalle myös pieniä pensaiden reunustamia penkkisyvennyksiä levähdyspaikoiksi vanhuksille ja vapaa-ajan oleskeluun. Porrashuone sijaitsee keskellä rakennusta ja kellarikerroksesta on sisäänkäynti pysäköintilaitokseen, joka sijaitsee pihakannen alla. Kellarikerroksessa sijaitsevat myös muut rakennuksen avustavat tilat, pyykkitupa, sekä monikäyttöinen pienellä keittiöllä varustettu kerhotila.

Kerrostalon asuntojakauma on melko laaja yksiöistä suuriin kaksikerroksisiin perheasuntoihin. Kantavana rakenteena rakennuksessa on massiivitiili, mikä mahdollistaa tiilipinnan näkymisen asuntojen sisätiloihin. Asukas voi halutessaan jättää tiilipinnan näkyviin, tai se voidaan tasoittaa umpeen. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat saunatilat, sekä saunan vilvoitteluterassi. Suihku- ja pukutilojen ikkunoina käytin lasitiiltä, mikä maksimoi valon määrän tilohin säilyttäen niiden yksityisyyden. Laajat räystäät ja suuret lasitetut parvekkeet varjostavat helteeltä ja suojaavat alimpien kerrosten sisäänkäyntejä sateelta ja suuret ikkunat avaavat näkymiä Vihiluodon kauniiseen luontoon. Parvekkeiden perforoidut tiiliseinät luovat tunnelmaa ja lisäävät yksityisyyttä. Porrashuoneen lattiapinnoissa ja portaiden pinnoissa käytin tiililaattaa. Kattomuodoksi valikoitui perinteinen harjakatto, sen toiminnallisuuden ja esteettisyyden vuoksi.

Kerrostalosuunnittelussa jatkotyöstin rakennuksen detaljiikkaa ja rakenteita. Massiivirakenteisena tiilitalona kerrostalo täytyi mitoittaa tarkasti ja detaljit tuli suunnitella sen mukaisesti. Tutkin työssäni tiilen monimuotoisuutta sekä kantavana rakenteena, että julkisivumateriaalina. Parvekkeiden kantavana rakenteena käytin SCHÖCK-elementtejä, sekä teräs- ja betonipilareita.

see all

Subjects:
Copyright information: © Henrikki Sahala, 2022. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/