University of Oulu

Kerrostalo Kempeleen Vihiluotoon

Saved in:
Author: Kyttälä, Heini1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 14.2 MB)
Pages: 14
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202208263366
Language: Finnish
Published: Oulu : H. Kyttälä, 2022
Publish Date: 2022-08-31
Thesis type: Bachelor's thesis
Tutor: Aarnio, Petri
Description:

Tiivistelmä

Kandidaatintyö on yhteisprojekti, johon kuuluu yhdyskunta/ asemakaavasuunnittelun, nykyarkkitehtuurin/ asuntosuunnittelun sekä rakennusopin/ kerrostalosuunnittelun kurssit. Kandidaatin työkseni valitsin näistä rakennusopin.

Asemakaavasuunnittelun kurssin kohteena oli Kempeleen Vihiluodon alue. Suunnittelualue oli hyvin laaja, muodoltaan pitkulainen ja pääosin suojeltua metsää ja suoaluetta. Vihiluodon alueen nykyinen rakennuskanta on enimmäkseen omakotitalotaloja ja vapaa-ajan asuntoja. Vihiluodossa sijaitsee myös hotelli Finlandia Hotel Airport Oulu ja ravintola Vihiluodon Torppa. Suunnittelun päätavoitteena oli Vihiluodon risteyksen uusi rakentaminen, joka muodostaisi portin yritysalueelle ja siihen liittyville asuinalueille. Hankkeessa pyritään myös erilaisiin rakentamisvaihtoehtoihin, kuten kerrostalorakentamiseen sekä tiiviiseen ja matalaan rakentamiseen. Kurssityön suunnittelussa tuli ottaa erityisesti huomioon Vihiluodon kaupungin asukkaiden toiveet, hotellitoiminnan uusiminen, turismi sekä merinäkymien korostaminen.

Asemakaavasuunnittelun viitesuunnitelmassa tavoitteeni oli tuoda esiin arjen luksusta, rentoa elämäntyyliä sekä korostaa alueen rantamaista atmosfääriä. Viitesuunnitelmassani alueelle muodostui Rantakatu, jonka varrelle sijoitin erilaisia toimintoja ja palveluja kuten ravintolabaari sekä kuntoilupuisto. Olemassaolevaa hiekkarantaa myös laajennettiin ja uusia luontopolkuja lisättiin. Vihiluodon alueen eteläpuolelle muodostui kaksi uutta erillistalokorttelia, rivitalokortteli, päiväkoti ja yritysalue. Suunnittelualueen pohjoiskärkeen sijoitin kerrostalokorttelin täyttömaalle, suoraan veden äärelle ja satama-alue sai uuden ulkomuodon. Sijoitin kerrostalokorttelin erottuvalle kärkipaikalle, sillä se mahdollisti hulppeat näkymät ja vesi elementtinä korostaisi yleellistä vaikutelmaa.

Kolmesta kerrostalosta valitsin jatkotyöstöön kaikista pohjoisimman, sillä sen sijainti toi mielenkiintoista haastetta. Tavoitteenani oli seurata yhdyskuntasuunnittelun kurssin työn arvoja ylellisyydestä ja maisemakohtien tärkeydestä. Pyrin siihen, että asunnot olisivat mahdollisimman valoisia, niissä on korkea huonekorkeus ja että rakennus sisältää kaikki tarvittavat aputilat sekä täyttää kaikki suunnittelun vaatimukset. Arjen luksusta toin suunnitelmassani esiin “spa”-teemalla. Ulkomuodoltaan päädyin melko yksinkertaiseen valkoiseen rapattuun tiilipintaan ja tasakattoon. Mielenkiintoa rakennukseen kuitenkin tuovat lasiset vyöhykeparvekkeet sekä puurimoitus, jotka antavat rakennukselle enemmän loma-asuntomaista ja rentoa tunnelmaa. Rakennuksen keskellä oleva taitos mukailee rannikon kaarevaa muotoa. Kerrostalojen edessä sijaitsee erilaisia toimintoja kuten auringonottoalue, aidattu leikkipuisto ja grillikatoksia. Tämä toimintovyöhyke erottaa yksityisten kerrostalojen ja sitä vastapäätä olevan julkisen kävelykadun luonteen toisistaan.

Kerrostalon sisäänkäyntikerrokseen sijoitin spa-osaston, johon kuului muun muassa kuumia altaita, höyrysauna, sauna sekä pukukopit. Ensimmäiseen kerrokseen sijoittui myös urheiluväline- sekä häkkivarastot, IV-konehuoneet ja kaksi asuntoa. Kerrostalon toinen, kolmas ja neljäs kerros ovat identtisiä. Niiden pohjapiirroksessa isoimmat asunnot, jotka ovat neliöitä, sijaitsevat rakennuksen kärkipäissä ja keskeltä löytyy kolmioita sekä kaksioita. Rakennuksessa on yhteensä 40 asuntoa.

Rakennusopin kerrostalosuunnittelun kurssin tarkoituksena oli suunnitella kaikki rakenteelliset ratkaisut kerrostaloon liittyen ja esittää niistä projektio-, leikkaus- sekä detaljikuvat. Tavoitteenani oli tehdä kuvista mahdollisimman selkeät ja oikeaoppiset sekä hallita viivahierarkiaa. Minulle oli myös tärkeää oppia tekemään kaikki piirrokset oikeaoppisesti Archicadissä ja ymmärtämään miksi ja miten asiat käytännössä toimivat. Kantavaksi rakenteeksi valitsin betonin sekä lännestä itäänpäin asetetut ontelolaatat. Vyöhykeparvekkeiden tuenta mahdollistui Schöck-elementillä ja parvekkeiden pinnat vuorattiin puuritilällä. Julkisivussa sijaitsevalle puurimotukselle valitsin materiaaliksi merellisiin sääolosuhteisiin sopivan Accoya-puun ja rimat kiinnitettiin parvekkeiden sivuun. Rakennuksen sisäänkäynnistä halusin luoda kutsuvan lisäämällä paljon lasipintaa ja valaisimia. Valitsin myös porrashuoneeseen lasihissin, joka mahdollistaisi näkymän suoraan merelle.

see all

Subjects:
Copyright information: © Heini Kyttälä, 2022. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/